SAOBRAĆAJ - IZVOĐENJE

Ambasador Kine obišao gradilište autoputa Bar – Boljare

Foto: Twitter
337views

Ambasador Liu Đin je danas je  obišao čitavo gradilište prvu dionicu autoputa Bar-Boljare i izvršio inspekciju implementacije mjere prevenciju pandemije COVID-19.  Obilasku su prisustvovali i  izvršni direktor kompanije CRBC za Crnu Goru Hei Šićijang  i ekonomski i trgovinski savjetnik Ambasade Bao Šunćing, saopšteno je iz Ambasade Kine.

Izgradnje autoputa je počasna i teška misija, ocijenio je Ambasador Liu.

“Ovo je put kinesko-crnogorskog prijateljstva. Postoji jedna poznata kineska izreka: ako želi da se obogati, prvo treba da izgradi puteve. Ukupna dužina autoputa u Kini dostigla je 155000 kilometara, koji je na prvom mjestu u cijelom svijetu, što je u velikoj mjeri promovisalo kineski ekonomski razvoj. Tokom svog 14. Petogodišnjeg plana, Kina će i dalje ubrzati izgradnju infrastrukture”, navodi se u saopštenju.

On navodi da je Perspektiva ekonomskog razvoja Crne Gore  dobra, a izgradnja Autoputa je od istorijskog značaja i praktičnih potreba

“Kina i Crna Gora uživaju tradicionalno prijateljstvo. Kina želi da pomogne Crnoj Gori u ubrzanju ekonomskog razvoja, i da njoj pruži kredit sa povoljnim uslovima za izgradnju Autoputa, a to je konkretna manifestacija kinesko-crnogorskog prijateljstva.Ovo je takođe put kinesko-crnogorske saradnje.Poslednjih godina, saradnje između dvije zemlje nastavlja da se produbljuje i još uvijek postoji prostora za njeno proširenje u budućnost. Infrastruktura je važna i najplodnija oblast saradnje dvije zemlje. Kineska strana pridaje veliku važnost izgradnji prve dionice autoputa, koji je vodeći projekat praktične saradnje dvije zemlje. Kao vodeća kompanija u oblasti infrastrukture u Kini, CRBC ima bogato iskustvo, dobru reputaciju, kao i skoro 1000 projekata u inostranstvu”, dodaje se u saopštenju.

Foto: Twitter

On je istakao da d početka projekta, prevazilazeći razne poteškoće kao što su relativno kratak period u svakoj godini koji je pogodan za izgradnju zbog specijalnih meteoroloških uslova, i posebna i složena geološka kondicija, CRBC solidno napreduje sa dinamikom izgradnje.

“U kontekstu globalne pandemije prošle godine, CRBC je ipak čarterima vraćala radnike u Crnu Goru, što zaslužuje divljenje. Nada se da će graditelji te firme pokazati duh “neprekidne borbe”, dobro koordinirati i sarađivati sa relevantnim organima crnogorske strane, u potpunosti ubrzati dinamiku izgradnje, i obezbjediti visokokvalitetan projekat koji će biti predat u dogovorenom roku”, ističe se u saopštenju.

Ambasador Liu je takođe naglasio da CRBC ima veliku svijest o prevenciji COVID-19 i sprovodi stroge i efikasne mjere, tako da u cijelom osoblju nije zabilježen ni jedan slučaj infekcije, što nije lako postići.

“Važno iskustvo koje je Kina stekla u borbi protiv COVID-19, jeste strogo sprovođenje mjera prevencije, i jačanje organizacije i discipline. Trenutna epidemiološka situacija ipak je ozbiljna, sve sekcije projekta moraju staviti bezbjednost i zdravlje radnika na prvom mjestu, da se i dalje striktno, detaljno i pažljivo pridržavaju mjera, istovremeno obezbjeđujući prevenciju epidemije s jedne, a kvalitetnu izgradnju s druge strane”, zaključuje se u saopštenju.

Izvor: CdM