SAOBRAĆAJ - IZVOĐENJE

Brojna ulaganja u željeznicu Crne Gore u narednom periodu

Ministarstvo pomorstva i saobraćaja
407views

Stanje u željezničkom saobraćaju bolje je ove, nego prethodne sezone, tvrdi generalni direktor Direktorata za željeznički saobraćaj, Milan Banković.

On je gostujući u Jutarnjem programu Javnog servisa RTCG podsjetio da je prošle godine uloženo 13 miliona eura, te da su uspjeli da zamijene signalno-sigurnosne uređaje u stanici Podgorica vrijedne šest miliona eura.

“Nastavili smo radove na sanaciji šest kosina na sjevernom kraku pruge i završili smo projekat elektro-vučne podstanice u stanici Trebješica. Sa ta tri projekta uspjeli smo da popravimo stanje u napajanju električnom energijom svih vozova, zatim smanjenje rizika od odrona, kao i da poboljšamo bezbjednost saobraćaja prije svega u stanici Podgorica koja je naša najveća stanica i obavlja saobraćaj sa četiri priključne pruge”, kazao je Banković.

Kada je riječ o međunarodnom kašnjenju vozova koja dolaze sa drugih pruga, kako je rekao, ne možemo previše da utičemo, jer barska pruga je u početnoj fazi remonta, na razini od oko 30 odsto, ali što se tiče unutrašnjeg dijela svakako možemo da djelujemo.

Najčešći uzroci kašnjenja su bili nedostatak elektromotornih garnitura, radovi na pruzi, i da ne zanemarimo vremenske uslove.

Imamo česte krađe određene željezničke opreme.

Komentarišući jučerašnji prekid na pruzi Beograd – Bar, Banković je kazao da se incident desio na brzom vozu koji saobraća iz Beograda za Bar, između stanica Mojkovac i Trebaljevo.

“Prisebnošću mašinovođe lokomotiva je prošla sa malim oštećenjima. Radi se o manjem odronu. On je uspio da udari nekom manjom brzinom i nakon toga vrati voz u stanicu Mojkovac. Najvažnije je da nije bila ugrožena bezbjednost putnika ni u jednom trenutku”, rekao je.

Ako želimo da prugu Bar-Beograd vratimo u projektovano stanje, prema riječima Bankovića, u narednih sedam do deset godina minimalna ulaganja koja su nam potrebna su od 10 do 15 miliona eura na godišnjem nivou.

U ovoj godini se radi na više projakata, a inače Željeznička infrastruktura ŽICG koja vodi ove projekte kontinuirano radi na 15 do 17 projekata u svakom momentu. Projekti su vrijedni od 5o hiljada  do šest miliona eura, istakao je Banković.

Za iduću godinu osim infrastrukturnih projekata prioritet je ulaganje u vozove i radionice za održavanje vozova. Ove godine će biti potpisan drugi aranžman sa Fondom za Zapadni Balkan, gdje željeznica ima podršku od 50 odsto bespovratnih sredstava.

Iz tog fonda remontovaće se 20 km pruge, saniraće se četiri mosta, a po prvi put će se raditi nabavka opreme za radionice koje servisiraju vozove i depoe u vrijednosti sedam miliona eura, naglašava Banković.

Do sada je remontovano na pruzi Beograd Bar, od granice sa Srbijom do ukrsnice Kos, i ugovoren je remont Kos Trebješica u dužini sedam kilometara koji treba da počne na proljeće kada se nabavi sva potrebna oprema. Na taj način ćemo barski dio pruge remontovati oko 40 odsto. U pregovorima smo za još 30 kilometara koji će se uraditi u naredne dvije do tri godine. U ovoj godini će se najvećim dijelom uraditi pruga Kos Trebješica, saniraće se više mostova i tunela i neke kosine koje su ostale na pruzi Nikšić Podgorica.

U ovoj zimskoj sezoni najviše smo se susretali sa težim vremenskim prilikama. Vozovi koji su nabavljeni iz Španije pokazali su se dobra eksploatacija, međutim radi se o novijoj i nježnijoj tehnici za koje su potrebni idealni uslovi na pruzi, da visina snježnog pokrivača bude ispod 10 centimetara. Ukoliko to nije slučaj onda izlaze posebni vozovi koji raščišćavaju teren. Broj odrona kao ovaj sinoć što se dogodio znatno se smanjio zadnjih 10 godina zato što je sanirano više kosina od Podgorice do Kosa najviše.

Sav saobraćaj se odvija i na težim dionicama, u strogo kontrolisanim uslovima i procedurama. Ako pričamo koji je najtežio dio pruge onda je to dionica od Podgorice do Kolašina. Sa projektima kada je riječ o toj dionici stigli smo do stanice Trebješica. Najveći dio projekata koji treba da se izvede je na dionici Lutovo Trebješica. Radi se o velikom broju mostova i tunela tako da će nam najveća finansijska sredstava trebati za tu dionicu.

Ministarstvo saobraćaja i pomorstva je pokrenulo inicijativu kod Ministarstva finansija za zaduživanje za tri nova voza i mehanizaciju za održavanje pruge tako da očekujemo pozitivnu reakciju.

Imamo stalan problem sa krađama na infarstrukturi kao što se desilo sinoć, a Ministarstvo će vrlo brzo  pokrenuti inicijativu za izmjenu krivičnog zakonika, jer ne vidim drugi način da spriječimo vandalizam koji je usmjeren sa željezničku imovinu i vozove, zaključio je Banković.

Leave a Response