SAOBRAĆAJ - IZVOĐENJE

Bulevar u Donjoj Gorici još nije završen, radiće se do kraja aprila

Pobjeda
422views

Iako danas ističe najavljeni rok za završetak izgradnje donjogoričkog bulevara u Podgorici, na jednoj od budućih vitalnih saobraćajnica u gradu radovi su i dalje u punom jeku.

Kako je za Pobjedu kazao šef gradilišta Enes Kurić, iz građevinske firme Tehnoput MNE, grubi građevinski radovi na dijelu desne saobraćajnice biće završeni za sedam dana.

Nakon toga predstoji tamponiranje, ugradnja ivičnjaka, betoniranje trotoara, ugradnja rasvjete, asfalterski radovi i obilježavanje signalizacije.

Prema njegovim riječima, posao bi trebalo da bude završen do kraja aprila. Taj rok potvrdio je i predstavnik investitora, Uprave za saobraćaj, inženjer Dušan Kokić koji prati radove na pomenutoj saobraćajnici.

Kurić je kazao da je prije asfaltiranja druge i treće dionice na lijevoj strani bulevara (od grada prema Donjoj Gorici) potrebno da završe grube građevinske radove.

“Na trećoj dionici ostalo nam je da ugradimo još 250 metara atmosferskog kolektora i oko 300 metara PTT instalacija. To su grubi građevinski radovi, koje možmo završiti za sedam dana, kada će ta strana bulevara doći na kotu posteljice. Nakon toga slijedi tamponiranje, ugradnja ivičnjaka, betoniranje trotoara, ostavljanje rasvjete i asfaltiranje. Svi radovi biće gotovi krajem aprila”, kazao je Kurić, uz podsjećanje da je na drugoj strani bulevara ostalo još da na pojedinim dionicama navuku habajući sloj asfalta, što će biti završeno za sedam dana.

Navodeći da je za ugradnju i obilježavanje saobraćajne signalizacije potrebno 3-4 dana, Kurić kaže da je oprema za rasvjetu već spremna.

“Montaža rasvjete na dionici tri, iako su završena mjesta za stubove, prolongira se zbog grubih građevinskih radova, odnosno okretanja građevinskih mašinak”, azao je Kurić.

On ističe da na donjogoričkom bulevaru ima 11 priključnih ulica, te da svaka zapravo predstavlja polukružni tok, sa svom pratećom infrastrukturom.

“Na gradilištu je danas 110 radnika i više od 50 građevinskih mašina istakao je Kurić, uz napomenu da je to optimalna brojka od decembra prošle godine.

Šef gradilišta kaže da izvođač radova nije mogao da razvije predviđenu dinamiku posla zbog nekoliko razloga dvosmjernog odvijanja saobraćaja, radova povezanih sa glavnim regionalnim vodovodom, a ranije i zbog neriješenih imovinsko-pravnih odnosa.

“Da bi građani bili potpuno informisani, treba da znaju da smo morali da izmjestimo glavni vodovod na lijevu stranu bulevara, zbog ranije neriješenih imovinsko-pravnih odnosa. Iako smo imali svu mehanizaciju, zbog tog problema nijesmo mogli da počnemo radove na desnoj strani bulevara. Čekajući na rješavanje tih odnosa, umjesto 25. decembra, radove na desnoj strani bulevara počeli smo tek 25. januara”, objasnio je Kurić.

Prema riječima inženjer Kokića, izvođači na dionicama tri i četiri su imali problem sa neočekivano lošom strukturom tla.

“Na ovim mjestima je ranije očigledno bio deponovan razni materijal. Kada su skinuti površinski slojevi zemlje, došlo se do tih nekadašnjih deponija. Kompletan materijal je morao da bude iskopan, pa je tako umjesto na projektovanih 30 do 40 centimetara, trebalo kopati i do dva metra dubine”, pojasnio je Kokić.

Od početka bulevara do kružnog toka kod Lješkopoljske ulice saobraćaj se odvija dvosmjerno (od centra prema Donjoj Gorici), a na potezu gdje je u toku ugradnja podzemnih instalacija, desnom bulevarskom trakom u oba smjera i bez zastoja, jer je cijelom dužinom asfaltirana.

 

izvor: Pobjeda

Leave a Response