SAOBRAĆAJ - IZVOĐENJE

Cetinje: Počelo orezivanje šiblja i niskog rastinja uz puteve

CdM
577views

Prijestonica Cetinje angažovala je mehanizaciju Crnagoraputa koja bi do 1. aprila trebalo da završi orezivanje šiblja i uklanjanja niskog rastinja duž lokalnog puta od Carevog laza do Rijeke Crnojevića i od Obzovice preko Višnjice do Podgora.

Na taj način će, kako se očekuje, biti znatno unaprijeđena bezbjednost učesnika saobraćaju, olakšan pristup seoskim domaćinstvima i imanjima u vrijeme proljećnjih radova, ali i na vrijeme obavljene pripreme za predstojeću turističku sezonu.

“Apelujemo na građane da pažljivo voze na ovim dionicama zbog mehanizacije i ljudstva koji su uključeni u čišćenje rastinja. Kroz dobru međuopštinsku saradnju, koju imaju Cetinje i Bar, od rastinja biće očišćen i put od Virpazara, preko Komarnog, do Rijeke Crnojevića. Time će ova veoma frekventna saobraćajnica biti u potpunosti spremna za lokalno stanovništvo, motorizovane turiste, ali i one koji Rijeku Crnojevića i zaleđe cetinjske opštine posjećuju biciklom ili organizovanim pješačkim turama”, navode iz Prijestonice.

Nakon završetka posla na ovim putevima, Prijestonica Cetinje bi trebalo u saradnji sa mjesnim zajednicama da dogovori orezivanje šiblja i rastinja duž puteva na seoskom području.

“Podsjećamo, lokalna uprava prošle godine novčano je pomagala mjesne zajednice da očiste puteve od rastinja, šiblja i trave.Teritorija Prijestonice Cetinje obuhvata površinu od 910 km2, sa 94 naseljena mjesta i više od 370 kilometara seoskih puteva. Osim rekonstrukcije, probijanja i asfaltiranja puteva u gradskom i ruralnom području, za što će ove godine biti potrošeno više od milion eura, Prijestonica Cetinje bi 2019. trebalo, između ostalog, da kupi i mašinu za orezivanje šiblja i niskog rastinja čime će znatno smanjiti troškove koje ima zbog angažovanja mehanizacije sa strane, ali i povećati obuhvat lokalnih i seoskih puteva za čišćenje”, ističu oni.

Prijestonica Cetinje već je raspisala tender za asfaltiranje i sanaciju gradskih, lokalnih i nekategorisanih puteva vrijedan pola miliona eura, a narednih dana se očekuje raspisivanje još jednog za više gradskih saobraćajnica.

 

izvor: CdM

Leave a Response