SAOBRAĆAJ - IZVOĐENJE

Do kraja novembra završetak prve dionice

Foto: Mediabiro/arhiva
289views

Ministarstvo kapitalnih investicija (MKI) je zaključilo Prilog 6 Ugovora o projektovanju i izgradnji autoputa Bar-Boljare, dionica Smokovac-Mateševo, sa izvođačem radova, kineskom kompanijom CRBC kojim su ugovorne strane dogovorile da do 30. novembra 2021. godine budu završeni svi radovi, saopšteno je iz Ministarstva kapitalnih investicija (MKI).

Iz MKI navode da se nakon višegodišnjih kontroverzi koje su pratile ugovaranje i izvođenje radova, kao i finansiranje projekta izgradnje prioritetne dionce autoputa Smokovac – Mateševo, aktuelna Vlada našla u situaciji da mora da završi taj projekat.

Cijene da u ovom trenutku završetak radova predstavlja prioritet za građane i privredu Crne Gore.

Poručuju da to ne znači da odustaju od provjere kompletnog procesa i namjere da identifikuju sve odgovorne za kašnjenje završetka radova i eventualno loše upravljanje i zloupotrebe. Ističu da su dodatno angažovani na traženju modaliteta za nastavak radova do granice sa Srbijom, jer su, kako navode, u potpunosti svjesni da bez završetka kompletnog autoputa kroz Crnu Goru efekti ovog ogromnog infrastrukturnog projekta ne bi imali svoj puni smisao.

“Ministarstvo kapitalnih investicija je zaključilo Prilog 6 Ugovora o projektovanju i izgradnji autoputa Bar-Boljare, dionica Smokovac-Mateševo, sa izvođačem radova, kineskom kompanijom CRBC. Zaključenjem Priloga 6, ugovorne strane su dogovorile rok 30. novembar 2021. godine do koga će se završiti svi radovi, ali uz istovremeno zadržavanje prava ugovornih strana u pogledu ugovorenog roka za završetak (30.septembar 2020.godine) i u odnosu na potraživanja ugovornih strana”, navodi se u saopštenju MKI.

Dodaju da nadzorni organ – Inženjer, francusko-italijanski konzorcijum Ingerop&Geodata nastavlja sa pružanjem konsultantskih usluga i vršenjem nadzora nad radovima CRBC-a nakon perioda od 73 mjeseca, definisanog u Ugovoru o pružanju konsultantskih usluga, zadržavajući dužnosti i ovlašćenja prema uslovima Ugovora o projektovanju i izgradnji.

“Ministarstvo finansija i socijalnog staranja je u skladu sa Ugovorom o prefercijalnom zajmu sa EXIM bankom usaglasilo produženje perioda raspoloživosti sredstava iz kredita EXIM banke do 31.12.2022 godine. Prvobitno ugovoreni period raspoloživosti istekao je 14. aprila ove godine”, navodi se u saopštenju.

Očekuju da će u narednom periodu svi učesnici na tom projektu dati puni doprinos i učiniti dodatni napor kako bi se ta dionica autoputa završila u što kraćem roku i na kvalitetan način, čime bi se, kako su kazali, stvorili potrebni preduslovi za nastavak narednih dionica autoputa.

Izvor: RTCG