ENERGETIKA - IZVOĐENJE

EPCG dobila preliminarnu finansijsku ponudu za vjetroelektranu Gvozd

PR Centar
360views

Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) dobila je preliminarnu ponudu od Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) za finasiranja projekta izgradnje vjetroelektrane (VE) Gvozd. Iz te kompanije navode da je to još jedan u nizu projekata koje će realizovati u partnerstvu sa EBRD.

“Dobijenom ponudom planirano je finansiranje projekta u potpunosti iz kreditnih sredstava uz povoljne komercijalne uslove prilagođeni prirodi projekta. Iznos planiranih sredstava je do 82 miliona eura, a ponuda će biti predmet daljih analiza”, navodi se u saopštenju.

Planirana finansijska sredstva, kako su kazali, koristila bi za nabavku glavne opreme.

“Tenderi za nabavku samih vjetroagregata, izvođenje građevinskih radova, priključenja na prenosnu mrežu i ostale infrastrukture, će biti sprovedeni u skladu sa pravilima EBRD-a”, navode iz EPCG.

Očekuju da izgradnja vjetroelektrane počne u 2021. godini, dok je puštanje elektrane u probni rad predviđeno 18 mjeseci nakon početka radova.

“Planirana snaga VE ‘Gvozd’ je 54,6 MW sa godišnjom prozvodnjom oko 150 GWh i snabdijevaće oko 25 hiljada domaćinstava”, navodi se u saopštenju.

Podsjećaju, da je Skupština akcionara EPCG donijela oduku o izgradnji vjetroelektrane Gvozd kao i odluku o potpisivanju ugovora o zajedničkom razvoju projekta.

“Donošenju odluke prethodila je izrada Studije potencijala vjetra i procjene energetske proizvodnje i Studije tržišta i poslovnog modela za VE ‘Gvozd’ urađenih od strane renomirane njemačke kompanije Fihtner”, zaključuju iz EPCG.

Leave a Response