ENERGETIKA - IZVOĐENJE

EPCG: Potpisan ugovor o revitalizaciji trećeg agregata u HE Piva

Foto: EPCG
317views

Elektroprivreda (EPCG) je potpisala ugovor o kapitalnoj rekonstrukciji trećeg agregata u hidroelektrani (HE) Piva sa konzorcijumom referentnih kompanija, Litostroj Power Ljubljana i Elektroremont iz Subotice.

„Vrijednost radova koji obuhvataju potpunu rekonstrukciju i reparaciju hidromašinske i elektro opreme na trećem generatoru hidroeletrane je 2,25 miliona eura. Na ovaj način, sa kapitalnim remontom HE Piva, znatno će se produžiti radni vijek elektrane i obezbijediti maksimalna pogonska spremnost“, navodi se u saopštenju.

Ugovor su potpisali izvršni direktor EPCG, Igor Noveljić i prvi čovjek uprave slovenačkog Litostroja, Damjan Kolenko.

Predstavnik Litostroja, Damjan Kolenko, naveo je da su u toj kompaniji veoma zadovoljni što su dobili da taj projekat realizuju uporedo sa radovima na sistemu upravljanja trećeg agregata, u okviru ugovora koji se odnosi na revitalizaciju i modernizaciju HE Piva.

„Očekujem da ćemo napraviti dobar posao kao što smo to uradili i na agregatu A2. Obučili smo i vaše ljude da rade sa njim tako da, nakon tri mjeseca rada druge mašine, vidimo da je sve u redu i da sve radi kako treba, što nam je veoma drago. Nadamo se da smo realizacijom dosadašnjih projekata zadobili vaše povjerenje i da ćemo nastaviti da sarađujemo na obostrano zadovoljstvo, kazao je Kolenko.

Ugovorom o kapitalnoj rekonstrukciji agregata A3, okvirni početak radova planiran je za 1. april, a završetak do 1. decembra naredne godine.

Direktor HE Piva, Dragomir Blagojević, naveo je da je revitalizacija prva dva agregata odrađena izuzetno kvalitetno što se pokazalo i u njihovom funkcionisanju nakon završetka posla, a čija je ukupna vrijednost iznosila oko pet miliona eura.

Blagojević je rekao da je zadovoljan ulaganjima u HE Piva u posljednjim godinama.

„Podsjetiću da se uporedo sa radovima na kapitalnoj rekonstrukciji i revitalizaciji agragata izvode i radovi na drugoj fazi rekonstrukcije i modernizacije HE Piva, vrijedni 16 miliona EUR. To znači da će zaključno sa 2022. godinom, do kada je predviđen rok za završetak svih tih projekata, ukupne investicije u Hidroelektranu dostići blizu 24 miliona eura“, naveo je Blagojević.

Kapitalnim remontom, rekonstrukcijama, modernizacijama i završetkom zacrtanih investicionih aktivnosti u našim hidroenergetskim objektima, dobićemo proizvodne objekte sa najsavremenijom opremom za rad u 21. vijeku i njihovo nesmetano funkcionisanje i doprinos crnogorskom elektroenergetskom sistemu.

Izvor: Mina biznis

Leave a Response