SAOBRAĆAJ - IZVOĐENJE

Građani zadovoljni novim pješačkim mostom na Morači (VIDEO)

Foto: PG BIRO
367views

Podgorica je nedavno dobila novi pješački most na rijeci Morači koji je izgrađen u okviru Projekta sakupljanja i prečišćavanja otpadnih voda Podgorice. Most povezuje obale Morače u Ulici 8. marta sa jedne i dijelu naselja iza tržnih centara Delta City i City Mall sa druge strane.

Osnovna namjena mosta je prenos hidro-tehničkih instalacija s jedne na drugu obalu rijeke. U njegovom trupu se nalaze dvije kolektorske cijevi koje će povezati postojeće i buduće postrojenje. Osim za potrebe pješaka i biciklista, most je prilagođen i osobama sa slabim i oštećenim vidom.

“U gradu se zaista počelo raditi dosta što se tiče pristupačnosti, samostalnog i slobodnog kretanja uopšte osoba sa invaliditetom, a time i slijepih i slabovidih lica, a to me posebno raduje. Ovo je jedna od tih pristupačnosti. Most je divan za laganu šetnju, bezbrižnu od saobraćaja i biciklista koji i sami imaju problema kao vozači”kazao je Čedo Lazić, predsjednik Organizacije slijepih Podgorica.

Most je dug 125, a širok 6.5 metara ima i dvije biciklističke staze široke po 1m.

“Nedavno sagrađeni pješački most pomaže i nama biciklistima da prođemo i da smanjimo gužve. Ima dvije trake, pa ne smetamo ni mi pješacima, a ni oni nama. Živim u blizini pa mi i pomaže i da što prije pređem sa jedne na drugu stranu” kazao je mještanin i biciklista Vaso Pejović.

Most, čija je vrijednost 1.9 miliona eura, opremljen je odgovarajućom urbanom infrastrukturom, funkcionalnom i dekorativnom rasvjetom i sistemom za odvodnjavanje. Radove na njemu izvodila je kompanija „Bemax“ koja je projekat zaokružila i prije planiranog roka. Preostali radovi odnose se na završno uređenje terena i montažu elemenata cjevovoda koji se nalaze u šahtama pored mosta.