GRADSKI SISTEMIPLANIRANJE PROSTORA

Iduće godine gradnja dvije garaže za parkiranje, do tada plava zona, parkomati

radiojadran.com
543views

Uloga preduzeća Parking servis DOO je regulisanje mirujućeg saobraćaja u gradu, ali taj zadatak je teško sprovoditi, jer je broj vozila u Herceg Novom odavno premašio mogućnosti infrastrukture. Nepopularno iscrtavanje ulica je nužnost, dok bi se zamisli o gradnji novih garaža tek idućeg ljeta mogle ostvariti.

Ali, veliki broj vozila, donosi i veću zaradu, pa je prošle godine preduzeće Parking servis inkasiralo 40 hiljada eura više od planiranog.

Najveći problem je parkiranje u centru grada, odnosno u crvenoj zoni, gdje tokom radnih dana čak 70 vozila zaposlenih u lokalnoj administraciji zauzima parking mjesta potencijalnim turistima. To uočava i direktor Parking servisa, Miladin Vidaković.

Zbog toga su u preduzeću odlučili da uvedu novu, plavu zonu, kako bi parkiranje u crvnoj bilo ograničeno na 2 sata, te da prošire kapacitete na Savini, Toploj i u Meljinama i uvedu naplatu putem parkomata.

Ipak, planirani rashod Parking servisa je na nivou prihoda, oko 470 hiljada eura, koje će biti potrošene uglavnom na plate. Zbog toga je na protekloj Skupštini dr Zoran Kovačević pitao u čemu je interes grada da ustupi površine na korišćenje, ako prihod ide samo na plate. On je predložio da Parking servis u saradnji sa TO kreira određene privilegije za turiste kao model afirmacije za izdavaoce koji uredno prijavljuju smještaj. Ali da se to ne odnosi na crvenu zonu.

Direktor Parking servisa, Miladin Vidaković, potvrdio je da je pokrenuta porcedura za dobijanje UTU slova za izgradnju garaža na lokaciji kod rent a vila na Škveru i parceli između “Floride” i “Volija” u Meljinama, što je već definsano PUP-om i DUP-om. Ovaj projekat bi mogao da bude priveden kraju do početka naredne ljetnje sezone. Vidaković je kazao i da postoji incijativa za izgradnju garaže na platou ispred zgrade Opštine.

Dugoočekivana Studija saobraćaja, koja je u izradi, takođe bi trebalo da riješi mnoge nedostatke u saobraćajnoj komunikaciji, infrastrukturi i parkiranju kroz hercegnovsku opštinu.

 

izvor: radiojadran.com

Leave a Response