GRADSKI SISTEMI

Kvartovi u Nikšiću čekaju na uređenje

Privatna arhiva
600views

Brojni kvartovi u Nikšiću, kako oni u centru grada tako i u prigradskim naseljima, decenijama čekaju na uređenje.

Neasfaltirani prostori oko zgrada, nesređena atmosferska i fekalna kanalizacija, nepostojanje parking prostora, slabo osvjetljenje, samo su neki od problema sa kojima se sreću stanari zapuštenih kvartova.

Šansu da se postojeće stanje promijeni ove godine dobiće kvartovi u Staroj varoši i iza „Vračara“, koji se nalaze u ulicama Stojana Kovačevića i Dragice Pravice. Iako te kvartove samo ulica dijeli od centra, oni su decenijama bili „daleko od grada“.

„U toku je izrada projektne dokumentacije za kvartove u Staroj varoši i iza ‘Vračara’, koji su dugo čekali na uređenje“ kazao je „Vijestima“ menadžer Opštine Živko Kecojević.

Prema njegovim riječima, čim završe projektnu dokumentaciju za pomenuta dva kvarta nastaviće sa izradom dokumentacije za ostale kvartove, prije svega one u užem gradskom jezgru, ali i one u prigradskim naseljima.

„Ima toga dosta da se radi, i u Humcima, Rubežima… Ima još dosta kvartova koji nijesu završeni. Potrebna su značajna sredstva, ali trudićemo se da svake godine izdvajamo sve više novca za uređenje“, kazao je Kecojević.

Četiri Željezarine zgrade koje se nalaze u Staroj varoši izgrađene su sredinom pedesetih godina prošlog vijeka, nikada nijesu tehnički primljene, i do danas su, tvrde stanari, zbog nekvalitetne gradnje i neispitanog terena, “potonule” pola metra. Sa prvim kišama stanarima je onemogućen ulazak u podrume.

Što se tiče kvarta iza “Vračara”, koji se nalazi na stotinak metara od zgrade Opštine, pored uskih neuređenih ulica, nedostatka parkinga i zelenih površina, nesređene atmosferske i fekalne kanalizacije, tu je i ulična rasvjeta koja iako zvanično postoji kvart je uglavnom u mraku. U te tri zgrade, izgrađene prije pola vijeka, koje su bez balkona, živi 96 porodica.

Prema riječima Kecojevića, tokom 2019. godine neće biti uređeni samo ti kvartovi, već i ulice koje su u lošem stanju poput ulica Novice Cerovića, Pete proleterske, Krsta Kostića…

„Urađena je i projektna dokumentacija za rekonstrukciju dijela saobraćajnice od Rubeža prema Morakovu, dužine šest kilometara, koju ćemo realizovati fazno. Firma ‘Uniprom metali’ je izrazila zainteresovanost da i oni učestvuju u rekonstrukciji te saobraćajnice, pa čekamo od njih odgovor da li će ta pomoć biti u novčanom iznosu ili u radovi da bi u skladu sa tim pripremili tendersku dokumentaciju. Tender očekujemo za desetak dana i nadamo se da ćemo do jeseni završiti rekonstrukciju prvog dijela dionice“.

Kecojević je kazao da je urađena i projektna dokumentacija za „priključke sa lokalnog puta prema Grahovu, koji ide na magistralni put“, kao i da planiraju sanaciju jednog dijela te dionice.

„Svi izdaci u vezi sa infrastrukturom se projektuju kako iz kapitalnog budžeta, koji je ove godine preko četiri miliona eura, tako i iz kapitalnog budžeta Vlade i međunarodnih projekata. Nadamo se da ćemo ove godine preko tih projekata obezbijediti značajnija sredstva i za infrastrukturu“, kazao je Kecojević.

 

izvor: vijesti.me

Leave a Response