SAOBRAĆAJ - IZVOĐENJEUPRAVLJANJE PROJEKTIMA

Materijal za autoput se kontroliše na više nivoa

RTCG
450views

Svi materijali koji se koriste za trajne radove na autoputu Bar-Boljare prolaze detaljnu proceduru odobrenja, kojom se utvrđuje da li zadovoljavaju propise i zahtjeve glavnog projekta, saopšteno je iz kineske China Road and Bridge Corporation (CRBC).

Predstavnici kompanije CRBC, koja je glavni izvođač radova na autoputu, kazali su agenciji Mina-business da za materijale postoji nekoliko nivoa kontrole kvaliteta, ali i načina ugradnje.

Oni su objasnili da se prilikom svake isporuke materijala dobijaju i sertifikati o njihovom kvalitetu i porijeklu. Ti sertifikati, kako su naveli, treba da garantuju kvalitet materijala koji se koriste pri izgradnji autoputa.

Iz CRBC-a su saopštili da je kod betona, kao najviše korišćenog materijala, obavezno da prođe takozvane “prethodne probe”.

“Da bi beton prošao prethodnu probu, svako njegovo svojstvo – čvrstoća, vodonepropusnost, otpornost na mraz i slično, mora biti za klasu višeg kvaliteta od one koja je projektom zahtijevana. Tim postupkom osiguravamo da oscilacije u kvalitetu betona tokom gradnje nikada ne padnu ispod nivoa definisanog kroz projekat”, objasnili su predstavnici CRBC-a.

Oni su dodali da je kontrola betona dvostruka. Beton se, prema njihovim riječima, prvo testira u fabrici, a zatim i na mjestu ugradnje.

“Pored kontrole kvaliteta samog materijala, jednako je važna i kontrola njegove ispravne upotrebe. U praksi se dešava da i najbolji materijal, uz sve sertifikate, može da pokaže loša svojstva, kroz lošu primjenu”, precizirali su iz CRBC-a.

Oni su naveli da beton u fabrici ispituje stručno osoblje, dok taj posao na mjestu ugradnje obavlja jedna od dvije nezavisne laboratorije, čime se osigurava da i nezavisno stručno tijelo kontroliše kvalitet.

“Ipak, pored ta dva redovna nivoa kontrole betona, postoji i treći, koji periodično obavlja treća nezavisna laboratorija, po zahtjevu države kao investitora projekta”, objasnili su iz CRBC-a.

Oni su saopštili i da su dosadašnji rezultati ispitivanja pokazali da je kvalitet betona koji se koristi u izgradnji autoputa u prosjeku za klasu viši u odnosu na zahtjeve precizirane glavnim projektom.

 

izvor: RTCG

Leave a Response