VODNI SISTEMI

Ministarstvo saobraćaja i pomorstva partner na projektu SEAVIEWS

365views

Ministarstvo saobraćaja i pomorstva je partner na projektu SEAVIEWS (Sector Adaptive Virtual Early Warning System for marine pollution) koji ima za cilj podizanje svijesti javnosti o sprečavanju i upravljanju zagađenjem mora, jačanje kapaciteta i izgradnje kulture upravljanja životnom sredinom. Ovim projektom želi se povećati kapacitet za transnacionalno rješavanje problema životne sredine, fragmentacije i zaštite obilježja ekosistema u ADRION regiji. Ciljevi projekta biće ostvareni na tri načina:

  • Razvojem inovativnog virtualnog sistema ranog upozoravanja za sprječavanje i upravljanje zagađenjem mora iz različitih izvora.
  • Formiranjem Kancelarijeza sprječavanje zagađivanja mora pružiće se novi okvir koji se bavi razmjenom znanja na transnacionalnom nivou, jačajući istovremeno regionalnu saradnju.
  • Izradomakcionog plana usmjerenog na izmjenu nacionalnih i regionalnih strategija za unaprjeđenje zaštite životne sredine u moru u ADRION regiji.

Pored Ministarstva saobraćaja i pomorstva Vlade Crne Gore, projekat realizuju Nacionalni Tehnički Univerzitet iz Grčke, Nacionalni međuuniverzitetski konzorcijum za nauke o moru (CoNISMa) iz Italije, Fakultet brodomašinstva i brodogradnje – Univerzitet Zagreb iz Hrvatske, E-Institut iz Slovenije, Univerzitet Tirana iz Albanije, Komora za razvoj grčkih ostrva iz Grčke, kao i pridruženi partneri Institut Ruđer Bošković iz Hrvatske, Grčko Udruženje Marina, Helensko udruženje za zaštitu morske okoline, Institut za energiju za jugoistočnu Evropu iz Grčke, Fakultet za pomorstvo – Univerzitet Crne Gore i Montenegro Biznis Alijansa iz Crne Gore.

Projekat se finansira iz IPA II i ERDF sredstava u iznosu od 1.493.394,44 EUR (85%) sa nacionalnim kofinansiranjem u iznosu od 263.541,00 EUR (15%). Za Ministarstvo saobraćaja i pomorstva Crne Gore, kao partnera na projektu je opredjeljeno 261.000,00 EUR, od čega je kofinansiranje 221.850,00 EUR, a nacionalna kontribucija 39.150, 00 EUR.

Leave a Response