GRADSKI SISTEMI

Nastavljena ugradnja polupodzemnih kontejnera na novim lokacijama u Podgorici

387views

Ekipe Čistoće prethodnih dana ugradile su dva polupodzemna kontejnera zapremine 3mᵌ i to: u Ulici Avda Međedovića (iza TC Forum) i na Bulevaru Pera Ćetkovića br. 159 (gdje je pored postojećeg dodat još jedan kontejner). Takođe, ove nedjelje nastavljena je ugradnja kontejnera zapremine 5mᵌ sa dva otvora za odlaganje suve i mokre frakcije otpada, u sljedećim ulicama: Beogradska, u blizini broja 16; Serdara Jola Piletića; Kralja Nikole, u blizini broja 43 i Đoka Miraševića broj 41.

Ovi poslovi realizuju se kao podrška konceptu primarne selekcije otpada, kojim je od marta 2019. godine počelo ugrađivanje polupodzemnih kontejnera namijenjenih za odlaganje ’suve’ i ’mokre’ frakcije otpada. Ovaj koncept podrazumijeva obavljanje primarne selekcije tj. razvrstavanje otpada na mjestu njegovog nastanka, u dvije posude.

Posuda za ‘suvu’ frakciju namijenjena je za odlaganje papira, kartona, plastike, metala i stakla, dok je posuda za ‘mokru’ frakciju namijenjena za odlaganje svih vrsta komunalnog otpada koje nijesu sadržane u suvoj frakciji komunalnog otpada (otpad koji je po svom sastavu uglavnom mokar zbog prisustva ostataka hrane, materija organskog porijekla, baštenskog otpada, proizvoda za higijenu i sl), ne uključujući kabasti otpad i jestiva ulja i masti.

Kao podrška pomenutom konceptu, na lokacijama gdje, zbog nedostatka prostora ili prisustva podzemnih instalacija, nije bilo moguće ugraditi polupodzemne kontejnere, u Ia I I gradskoj zoni postavljeno je 117 metalnih kontejnera sa plastičnim poklopcem i nožnom pedalom (za odlaganje ‘suve’ frakcije otpada) i 168 plastičnih plavih kontejnera sa nožnom pedalom (za odlaganje ‘mokre’ frakcije otpada).

Takođe, tokom maja su u Dječijem parku postavljene 24 namjenske korpe kao podrška projektu primarne selekcije otpada, a postavljeno je i 18 namjenskih korpi za potrebe organa i službi Glavnog kako bi se i službenici gradskih službi pridružili postupku pravilnog odlaganja otpada.

ČISTOĆA DOO

Leave a Response