SAOBRAĆAJ - IZVOĐENJE

Nova cijena rekonstrukcije priključka na auto-put

Foto: Vlada Crne Gore
621views

Državna putarska kompanija Monteput daće naredne godine oko 5,1 milion eura za rekonstrukciju putne veze od petlje Mateševo na prioritetnoj dionici auto-puta, do istoimenog naselja, pišu Dnevne novine.

Vlada je na posljednjoj sjednici naložila ovoj kompaniji da što prije raspiše javni poziv za izvođenje radova na putu dugom 1,4 kilometra, za koji je već dobijena građevinska dozvola i u toku je postupak eksproprijacije.

U usvojenoj Informaciji o unapređenju regionalnog puta R-13 Bioče-Mateševo-Kolašin, dionica petlja Mateševo-naselje Mateševo navodi se kako postojećom saobraćajnicom može da se odvija uključivanje ili isključivanje sa auto-puta, ali da ima „ograničene elemente puta” koji se, prije svega, odnose na radijus krivina, te širinu kolovoza i mostova. To znači kako ovaj maleni putni potez „ne može na bezbjedan i funkcionalan način prihvatiti očekivani obim saobraćaja”.

„U prethodnom periodu o ovom pitanju je u više navrata informisana Vlada, da bi 17. septembra 2020. donijela zaključak kojim se zadužuju Uprava za saobraćaj i Monteput da izvrše rekonstrukciju. Međutim, zbog nedostajućih finansijskih sredstava u budžetu za 2020, on nije realizovan”, konstatuje se u informaciji.

Tako će Monteput najvjerovatnije raspisati konkurs već ove godine, dok će se finansijska sredstva obezbijediti iz Kapitalnog budžetua za 2022.

Cilj je da se putni pravac od Podgorice do Kolašina auto-putem a zatim magistralnim putem odvija što lakše i brže, jer se očekuje znatno veći obim saobraćaja.

U tu svrhu je još ranije napravljen glavni projekat rekonstrukcije pomenute dionice regionalnog puta, no kad je riječ o realizaciji – tu se mnogo toga mijenja.

Naime, projektantska cijena rekonstrukcije koja ne uključuje porez na dodatu vrijednost (PDV) iznosi 5.546.046 eura.

Međutim, Poslovna jedinica za upravljanje projektom izgradnje autoputa Bar-Boljare kompanije Monteput smatra da se sve može završiti za četvrtinu manje novca. Njihova je procjena da će radovi koštati oko 4,2 miliona eura, odnosno oko 5,1 milion eura kada se uključi PDV.

Ko će se prihvatiti takve računice i da li je moguće kvalitetno završiti posao sa 25 odsto manje sredstava, vrlo brzo će se vidjeti.

Izvor: Dnevne novine