PLANIRANJE PROSTORA

Nova škola u Tološima poklon porodice Ubović i kompanije Bemax Podgorici

Foto: Ministarstvo prosvete
437views

Ugovor o donaciji izgradnje osnovne škole u Tološima koju će Pogorici i obrazovnom sistemu pokloniti kompanija Bemax i porodica Ubović, danas su potpisali ministar prosvjete dr Damir Šehović i osnivač i predsjednik Odbora direktora kompanije Bemax Veselin Kovačević, a potpisivanju su prisustvovali i gradonačelnik Podgorice dr Ivan Vuković i predstavnica porodice Ubović, Andrea Ubović.

Gradonačelnik Podgorice dr Ivan Vuković, istakao je da se ne sjeća sličnog primjera, ne samo u Crnoj Gori nego i na širim prostorima, ovako vrijedne donacije i primjera društvene odgovornosti.

„Mislim da je ovo i možda najljepši dan u mandatu ove gradske uprave, tako da sam izuzetno zahvalan, najprije familiji Ubović koja je stupila u kontakt sa gradskom upravom unazad nekoliko mjeseci i izrazila želju da donira finansijska sredstva  za izgradnju jednog novog školskog objekta u znak sjećanja na nedavno preminulu, uvaženu profesorku Novku Ubović“, istakao je gradonačelnik Vuković, dodajući da je sugestija Glavnog grada bila da taj novac bude opredijeljen za izgradnju nove škole u Tološima, imajući u vidu da za tim  već dugo postoji potreba.

Gradonačelnik je posebno zahvalio porodici Ubović na vrijednoj donaciji, kompaniji Bemax koja je prihvatila obavezu da realizuje ovu važnu investiciju, kao i ministru Šehoviću i prijateljima u Vladi Crne Gore koji su promptno reagovali i realizaciju ovog projekta učinili izvjesnom.

„Gotovo da ne postoje riječi kojima se može opisati osjećaj sreće zbog toga što će preko 1000 mališana iz Tološa i okolnih naselja dobiti priliku da uči osnovnu školu u mjestu boravka i iskreno se nadam da ćemo možda do kraja mandata ove uprave biti u prilici da đacima predamo na upotrebu novi školski objekat“, istakao je gradonačelnik Podgorice.

„Ono što nas čini naročito srećnim jesu i reakcije ljudi na vijest o tome da se sprema ova donacija, reakcije na ono što je njihova uspomena na uvaženu Novku Ubović i zato nas i nije iznenadilo što je stigao i prijedlog od kolektiva OŠ „Savo Pejanović“ za dodjelu najvišeg gradskog priznanja- nagrade „19. decembar“ – posthumno i ja kao gradonačelnik i gradska uprava, ćemo snažno podržati taj prijedlog“, zaključio je Vuković.

Ministar prosvjete Damir Šehović je naglasio da će zahvaljujući donaciji kompanije Bemax i porodice Ubović,  koja se realizuje u znak sjećanja na Novku Ubović, jednu od istaknutijih prosvjetnih radnica i dobitnicu najvažnijih državnih priznanja iz oblasti prosvjete da će Osnovna škola u Tološima predstavljati ne samo najveći osnovnoškolski objekat u Crnoj Gori, već  i jedan od najljepših.  “Ne bismo sa preciznošću mogli reći kolika će biti vrijednost donacije, ali već možemo reći da neće biti ispod 7 miliona eura. Graditi hram znanja u kojem će generacije učenika stasavati i utirati put daljem školovanju i stvaranju za sebe i sve nas, jačati kapacitete našeg društva i kreirati nove vrijednosti je gest na koji će generacije Podgoričana čuvati sjećanje“, rekao je Šehović.

Šehović se osvrnuo i na školske kapacitete u Glavnom gradu, podsjetivši da je u prethodne četiri godine izgrađena srednja škola u Golubovcima, dva vrtića u Podgorici i jedan u Tuzima, trenutno se gradi vrtić u Bloku VI, a u narednim godinama, kroz već dogovorene aranžmane,  gradiće se još četiri vrtića u Podgorici, nova Gimnazija i tri nove osnovne škole: na Zabjelu, u City kvartu i naselju Karabuško polje.

Veselin Kovačević je rekao da je donacija podstaknuta sjećanjem na Novku Ubović, nastavnicu matematike: „Darivanje je, kažu, uvijek izraz ljubavi. Mi smo nastavili samo ono što je čitav svoj radni vijek radila nastavnica Novka Ubović, koja je darivala ovom gradu mnoge generacije učenika iz OŠ “Savo Pejanović”. Zbog onog što je najviše dala, a to je samu sebe, dobila je najveća crnogorska priznanja u prosvjeti, nagradu “Oktoih”, “Iskra”, plaketu pokreta “Nauku mladima” i druge mnogobrojne nagrade i priznanja. Ipak, njena najveća nagrada su njeni učenici koji su postali dobri ljudi. On je rekao da će se, ukoliko se u budućnosti pojavi potreba za proširenjem kapaciteta I faze osnovne škole, raditi i druga faza kojo bi škola bila proširena.

„Ova inicijativa za nas, porodicu Ubović, ima poseban značaj jer se Novka Ubović pamti kao profesorica koja je i obrazovala i vaspitavala. Nova škola predstavljaće trajni podsjetnik na njen nesebični doprinos prosvjetnom radu i našem društvu”, istakla je Andrea Ubović.

Škola će se graditi prema već izabranom idejnom rješenju na ukupnoj  površini od 8.684m2, biće kapaciteta za oko 1.200 djece. U prvoj fazi radiće se školski objekat površine preko 5.000 metara kvadratnih i sala za fizičko vaspitanje površine oko 1.500 metara kvadratnih. Planirano je da školski objekat ima 15 matičnih učionica za đake mlađih razreda, pet predmetnih i pet specijalizovanih učionica i informatičku učionicu. Fiskulturna sala je predviđena za odigravanje rukometnih, košarkaških i odbojkaških utakmica. Kapacitet tribina sale je 455 mjesta, od čega je 207 fiksnih mjesta i 248 mjesta u sklopu teleskopskih tribina.

Izvor: Glavni grad

Leave a Response