SAOBRAĆAJ - IZVOĐENJE

Otvaranje Jugozapadne obilaznice tokom maja

Izvor: Bemax screenshot
481views

Izgradnja Jugozapadne obilaznice, saobraćajnice bulevarskog tipa, projekat je vrijedan skoro 16 miliona eura, koji će povezati bulevar prema Golubovcima sa donjogoričkim, odnosno Bulevarom 21. maj.

Iz kompanije “Bemax” kazali su Dnevnim novinama da radovi na mostu teku predviđenom dinamikom, te da će biti ispoštovan rok za izgradnju april ove godine, dok se otvaranje saobraćajnice može očekivati tokom maja.

“Na drugoj dionici Jugozapadne obilaznice, odnosno na mostu, do sada je završeno nagurivanje 90 metara rasponske konstrukcije mosta od ukupnih 150 metara. Rasponska konstrukcija se sastoji od pet segmenata ili taktova dužine od 27 do 32 metra i izrađuje se sistemom nagurivanja. Segmenti se po završetku betoniranja i pretnaprezanja navlače preko privremenih stubova sistemom hidraulike i čeličnog kljuna dužine 30 metara. Četvrti segment mosta je izgrađen, a trenutno se izvode radovi na petom segmentu rasponske konstrukcije. Nakon njegove izgradnje izvršiće se nagurivanje preostala dva segmenta mosta. Tokom januara ove godine biće spojena rasponska konstrukcija mosta”, kazala je u ime kompanije “Bemax” koordinatorka za niskogradnju, dipl. inž. građevine Jovana Vuksanović.

Ona je navela da vodostaj rijeke Morače ne utiče na preostale radove na mostu, pa će se radovi intenzivno odvijati i tokom narednih mjeseci.

Ističe da su na prvoj i trećoj dionici Jugozapadne obilaznice u potpunosti završeni radovi, koji su bili predviđeni ugovorom.

“U narednom periodu ćemo na prvoj i trećoj dionici Jugozapadne obilaznice izvoditi dodatne radove na ugradnji irigacioniog sistema i pejzažnog uređenja. U toku izvođenja radova na dionici jedan i dionici tri napravila se ušteda pa ukupna investicija zajedno sa dodatnim radovima neće preći ugovorenu sumu”, istakla je Vuksanović.

Glavni grad još uvijek nije riješio sve imovinsko-pravne odnose, koji su preduslov za dobijanje građevinske dozvole i početak izmještanja dalekovoda.

Vuksanović navodi da će početkom ove godine i ovaj problem biti riješen, koji je obaveza Glavnog grada.

Jugozapadna obilaznica je kapitalni projekat kojim će Podgorica dobiti višestruko modernu saobraćajnicu bulevarskog tipa koja će povezati magistralni put Podgorica Cetinje i Podgorica Petrovac, čime će rasteretiti gradsko jezgro od tranzitnog saobraćaja.

Dobiće novi most preko rijeke Morače i nadvožnjak u zoni KAP-a, dva kružna toka, kao i rekonstrukciju mnogih ulica…

Obilaznica je dužine 3.621 metar, podijeljena je na tri dionice i sadrži dva objekta: most preko rijeke Morače, dužine oko 150 metara i nadvožnjak u zoni KAP-a, dužine 29,4 metra.

Prva dionica, duga 1,35 kilometara, proteže se od raskrsnice sa Cetinjskim putem do mosta preko rijeke Morače, druga dionica je duga 200 metara i na njoj se nalazi most, dok je treća dionica, od mosta preko rijeke Morače do raskrsnice sa putem Podgorica Petrovac, duga dva kilometra.

Sredinom prošle godine završeni su i radovi na podvožnjaku prema Botunu, koji se “ukršta” sa Jugozapadnom obilaznicom, a koji su bili predmet posebnog ugovora sa investitorom.

Naime, osnovnim ugovorom nije tretiran postojeći put prema Botunu pa je investitor pokrenuo postupak izrade projektne dokumentacije i revidovanja iste kako bi se dobila građevinska dozvola i stvorili zakonski uslovi za pokretanje tenderske procedure.

Ugovorena vrijednost ovog projekta je 681.850 eura.

Podvožnjak se nastavlja na Ulicu AVNOJ-a, a mještani Botuna su na ovaj način dobili moderan putni pravac.

STVARANJE SAOBRAĆAJNOG PRSTENA OKO PODGORICE

Podgorica će izgradnjom Jugozapadne obilaznice izgraditi dio saobraćajnog prstena oko grada, jer će nakon završetka izgradnje obilaznice grad biti znatno rasterećen od tranzitnog saobraćaja.

Namjera Glavnog grada je da u narednom periodu gradi i Zapadnu obilaznicu buduće saobraćajne veze između Bulevara 21. maja sa Nikšićkim putem i izgradnju bulevara kroz samo naselje Gornja Gorica, odnosno Ulicu Branka Deletića i njeno pretvaranje u modernu saobraćajnicu bulevarskog tipa.

Gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković je tokom prošle godine kazao da za ovaj dio bulevara kroz Gornju Goricu imaju spremnu projektnu dokumentaciju.

On je ranije rekao da su za ovaj projekat obezbijeđena i finansijska sredstva, te da imaju podršku Uprave za saobraćaj.

Projektovana vrijednost ova dva putna pravca je preko 15 miliona eura i to samo projekat bez eksproprijacije, a gotovo je sigurno da će ukupan iznos te investicije dostići 20 miliona eura.

Takođe, uskoro počinju i radovi na izgradnji bulevara od kružnog toka do Komanskog mosta na magistralnom putu prema Nikšiću, dok kompanija “Bemax” uveliko izvodi radove na izgradnji bulevara od tog poteza do Danilovgrada. Vrijednost ovog projekta je 24 miliona eura.

Uskoro se očekuje i početak radova na nastavku Bulevara Vilija Branta na Zlatici, odnosno dionica od ukrštanja sa Mosorskom ulicom do kružnog toka, odnosno skretanja za auto-put.

Ove radove će izvoditi kompanija “Bemax”, a krajem prošle godine su potpisali ugovor o izvođenju radova, čija vrijednost je 1.430.947 eura. Uprava za saobraćaj finansira 897.156 eura, a Glavni grad 533.790 eura.

Tokom ove godine očekuje se i nastavak izgradnje bulevara prema Tuzima, čime će se za nekoliko godina u Podgoricu ulaziti isključivo bulevarima.

izvor: Dnevne novine

Leave a Response