PLANIRANJE PROSTORA

Počela izgradnja servisnog objekta ispred ulaza u Đalovića pećinu

Foto: Uprava javnih radova
341views
Uprava javnih radova i izvođač, “Novi Volvoks” počeli su izgradnju servisnog objekta ispred Đalovića pećine, kao i probijanje otvora za potrebe njene turističke valorizacije.
Iako je skoro kraj decembra, povoljne vremenske prilike omogućile su intenzivne građevinske aktivnosti u Đalovića klisuri, kao što su betoniranje temelja i armiranje osnove budućeg ugostiteljsko-servisnog objekta ispred pećine, miniranje ulaza i montažu elemenata žičare.
Radovi na servisnom objektu nadomak Đalovića pećine

Servisni objekat će, na pristupnom platou površine oko 660 metara kvadratnih, sadržati trgovački prostor, prostorije za hitnu pomoć, vodiče, spasioce, speleologe, kancelariju, radionicu, depo, sanitarne i prateće tehničke prostorije.

Izgled budućeg servisnog objekta ispred Đalovića pećine

Od ovog objekta do samog ulaza u pećinu vodiće staza dužine oko 60 metara i minimalne širine 2,2 metra. Staza će posjetioce najprije voditi do platoa sa rampom za kontrolu prolaska, nakon kojeg se kroz tunel dužine 30 metara ulazi u jednu od najljepših pećina, ne samo u Crnoj Gori, već i u regionu.

Probijanje ulaza u Đalovića pećinu za potrebe turističke valorizacije
Tekući radovi dio su ugovora o realizaciji prve faze projekta između Uprave javnih radova i “Novog Volvoksa”, u vrijednosti od dva miliona eura. Druga faza, koja obuhvata uređenje unutrašnjosti pećine u dužini od oko 800 metara, montažu specijalnih staza i rasvjete, počeće nakon završetka dijela radova prve faze, a ugovor za taj posao zaključen je sa kompanijom “Permonte”, na iznos od 2,6 miliona eura.
U okviru zahtjevnog projekta valorizacije Đalovića pećine, u toku je izgradnja žičare od manastira Podrvh do servisnog objekta ispred ulaza, ugostiteljsko- servisnog objekta na obali Bistrice, kao i rekonstrukcija puta Gubavač-Bistrica sa gradnjom novog mosta na Bistrici. Ranije je završena izgradnja elektroenergetske infrastrukture, uključujući trafostanicu “Bistrica” i put Bistrica-manastr Podvrh. Ukupna vrijednost svih ugovorenih radova je oko 23 miliona eura.

Leave a Response