SAOBRAĆAJ - IZVOĐENJE

Počela sanacija klizišta između graničnih prelaza Crne Gore i Hrvatske

Radio Jadran
556views

Nakon više od tri godine od pokretanja klizišta u međugraničnoj zoni između prelaza Debeli brijeg i Karasovići, izvođač radova, kotorska kompanija Briv construction počela je sanaciju.

Radovi se obavljaju skoro mjesec, a njihov intenzitet “usporava” rekonstrukcija dijela magistralnog puta kod Servisne zone, zbog prolaza mehanizacije.

Zona sanacije klizišta počinje 150 m “iznad” graničnog prelaza Debeli brijeg, a radovi bi trebalo da budu okončani do početka sezone. Saobraćaj se za sada odvija nesmetano, kazao je Radiju Jadran, izvršni direktor Briv construction-a, Vladimir Mračević.

“Trenutno radimo potpornu konstrukciju ispod puta – kontrafore i armirano-betonske zidove. Međutim, imamo dilemu kad budemo došli do zone trupa puta magistrale i kad bude trebalo obaviti zamjenu tla, kako to obaviti na “najbezbolniji” način po saobraćaj. U tom slučaju bi trebalo da bude određenih obustava saobraćaja, ali sa Direkcijom za saobraćaj radimo na izmjeni projekta kako bi one bile minimalne. Tačnije, prilagođavamo tehnologiju izvođenja radova”, objasnio je Mračević.

Sanacija klizišta trebalo je da bude obavljena prije tri godine, međutim kako Mračević navodi “za to tada nije bilo uslova”. U septembru prošle godine raspisan je ponovni tender za izvođača radova, na kojem je izabrana kompanija Briv construction, sa kojom je sklopljen ugovor, vrijedan 574.180 eura.

Klizište je obuhvatilo trasu magistralnog  puta u dužini od nekih 170 m. Predviđena je izrada 30 kontrafora, podužne grede, ojačanje postojećeg potpornog zida i zamjena kolovozne konstrukcije.

Podsjetićemo, proklizavanje je uslovio loš teren i podzemne vode, što je obrazovalo kliznu ravan koja ugrožava predio između dvije državne granice. U Briv construction-u vjeruju da će sanaciju obaviti i prije određenog roka od 120 dana, kako bi se izbjegla veća katastrofa.

Leave a Response