SAOBRAĆAJ - IZVOĐENJE

Počelo asfatiranje saniranog dijela magistrale u Igalu

radiojadran.com
773views

Podgorička kompanija Tehnoput, angažovana na rekonstrukciji i asfaltiranju dijela magistrale od skretannja za Servisnu zonu do Mojdeškog puta, asfaltirala je 200 m dionice od skretanja za Institut do hotela Play.

Prema riječima šefa gradilišta, Marka Ljujića, u toku su pripremni radovi za asfaltiranje preostalog dijela do skretanja za Servisnu zonu. Ukoliko vrijeme dozvoli, što je prema sadašnjim prognozama malo vjerovatno, sjutra bi trebalo da bude asfaltiran dio oko benzinskih pumpi sa priključnim ulicama.

“Kolektorske cijevi od restorana Mandrapa kod skretanja za Servisnu zonu do lokala Mama Huanita su postavljene, preostalo je postavljanje dvije šahte, ivičnjaka i trotoara. Takođe, postavljen je i separator 1, a u zavisnosti od vremena trebalo bi da postavimo i separator 2.  Slivna ravan iz pravca Herceg Novog nam pravi problem zbog nanošenja velike količine mulja i blata”, kaže za Radio Jadran, Ljujić.

Teško je precizirati tačan datum prestanka radova, a radnici, tvrdi Ljujić, daju sve od sebe da završe prvi dio, kako je i planirano, do srijede 15. maja.

Na terenu je nakon prvobitnih 32 angažovano 55 radnika, uključujući majstore – asfaltere i neophodnu mehanizaciju – utovarnu, kombinovanu mašinu, bager točkaš i druge. Semafori za regulaciju saobraćaja, koji pokrivaju dionicu od 700 m, iz pravca Herceg Novog podešeni su na propuštanje vozila na svakih 10 minuta, dok je iz suprotnog pravca minutaža povećana, objašnjava naš sagovornik.

Razumije izraženo nezadovoljstvo korisnika ove putne dionice protokom saobraćaja, ali kako kaže, ima i nesavjesnih vozača koji ne mare za radove, žure i traže prolaz prije nego što je moguće. To dodatno otežava komunikaciju.

“Potrebno je 2-3 minuta da se kolone mimoiđu, a čeka se po pola sata, policija je prisutna i pomaže pri regulaciji. Činimo sve da se što prije „sklonimo“ sa trase i završimo radove, kako ne bismo ometali sezonu”, ističe naš sagovornik i sam očevidac sve većeg broj putnika i nervoze.

Ukoliko do srijede uspiju da asfaliraju ovaj dio magistrale projektom je planirano da radovi budu konzervirani do 15. septembra. Tada bi od Instituta do skretanja za Mojdeški put trebalo da se postavljaju kolektorske cijevi u dužini do 400 m podijeljenih u 7 dionica i 6 separatora:

“Mi smo uradili 100 m kolektora 2 i priključili se na postojeću atmosfersku kanalizaciju, preostalo je još 300 m. Do sada je ukupno postavljeno 400 m. Obavljeno je oko 90% posla, ali nas postavljanje separatora najviše „koči“ zbog velike količine mulja i blata”, naglašava Ljujić.

Rekonstrukcija dijela magistralnog puta M1 Debeli brijeg – Kotor, od skretanja za Servisnu zonu do skretanja za Mojdeški put, odnosno sada do skretanja za Šištet, krenula je početkom februara. Na predviđenoj dionici od 2,2 km nakon završetka radova trebalo bi da budu ugrađene kolektorske cijevi za odvođenje atmosferskih voda i prečišćavanja preko sepratarora ulja i naftnih derivata. Čitav posao finansira Uprava za radove sa 1,8 miliona eura.

izvor: radiojadran.com

Leave a Response