PLANIRANJE PROSTORA

Podgorica dobija još jedan biciklistički koridor na Zabjelu

Foto: Agencija za izgradnju i razvoj Podgorice
367views

Glavni grad nastavlja da unapređuje biciklističku infrastrukturu u Podgorici i doprinosi razvoju alternativnih vidova transporta, očuvanju životne sredine kao i afirmaciji zdravih stilova života. S tim u vezi, Agencija za izgradnju i razvoj Podgorice, počela je izgradnju još jednog biciklističkog koridora u našem gradu. Riječ je o potezu od objekta „Zabjelska Vektra“ do Ulice 4.jula, u dužini od cca 700m.

Na potezu od raskrsnice Ulice 27. marta sa Ulicom 4. jula do raskrsnice Ulice 27. marta sa Ulicom Kralja Nikole, sa desne strane, projektovana je jednosmjerna biciklistička staza širine 1,2m od crvenog betona, razdvojena taktilnim elementima od postojećeg trotoara. Sa lijeve strane, na trotoaru predviđena je mješovita pješačko – biciklistička staza, označena signalizacijom. Na potezu uz ogradu OŠ “Vuk Karadžić ” , predviđen je trotoar širine 2,5m i jednosmjerna biciklistička staza širine 1,2m, a preostali prostor do ivičnjaka postojećeg kolovoza predviđa se kao zelena površina. Sa desne strane Ulice 27. marta postojeći trotoar će se proširiti da bi formirali jednosmjernu biciklističku stazu. Na potezu od raskrsnice Ulice 27. marta sa Ulicom Radosava Burića do “Zabjelske Vektre” biciklistička staza se vodi sa lijeve strane i to kao dvosmjerna. Zbog postojeće rasvjete uz ivičnjak je formiran zeleni pojas širine 1,5m. Uz zelenilo je predviđena dvosmjerna biciklistička staza 2,5m, a pored nje trotoar širine 1,5m.

Podsjećamo da su u prethodnom periodu nove biciklističke staze dobile ulice 27. marta, Ilije Plamenca, Ivana Milutinovića i Kralja Nikole.

Izvor: Agencija za izgradnju i razvoj Podgorice