SAOBRAĆAJ - IZVOĐENJE

Podgorica: Izgradnjom bulevara Veljka Vlahovića i Zmaj Jovinog Stari aerodrom dobija potpuno novi izgled (VIDEO)

Foto: PG BIRO
2.07Kviews

Radovi na izgradnji dvije naznačajnije saobraćajnice na Starom aerodromu – bulevarima Veljka Vlahovića i Zmaj Jovinom odvijaju se planiranom dinamikom. Izgradnjom ove dvije saobraćajnice Stari aerodrom će dobiti potpuno novi izgled, a pored mnogo bolje i bezbjednije saobraćajne povezanosti biće riješen i višedecenijski problem ovog dijela grada koji se odnosi na tretman atmosferskih voda.

Kada je u pitanju izgradnja Bulevara Veljka Vlahovića, rekonstrukcija ove veoma važne saobraćajnice za Podgoricu, počela je u oktobru prošle godine, sa rokom završetka od 30 mjeseci. Ugovorena vijednost radova je 4.591.205 eura, a procijenjena vrijednost do sada izvedenih radova je 900.000 eura. Najveći dio do sada završenog posla se odnosi na hidrotehničke i elektro instalacije, kao i na radove na iskopu i nasipu. Dužina bulevara je 1.816 metara, širina kolovoznih traka je 10 metara, a za oba smjera predviđene su po tri saobraćajne trake koje će razdvajati razdjelno ostrvo širine 4,5 metra. Uz ivice kolovoza nalaziće se zeleni pojas promjenljive širine, uz koji su projektovane jednosmjerne biciklističke staze i trotoari. Na raskrsnicama sa Cvijetnom ulicom i budućim Zmaj Jovinim bulevarom biće urađena svjetlosna signalizacija.

Foto: PG BIRO

Rekonstrukcija Zmaj Jovine ulice u saobraćajnicu bulevarskog tipa takođe je od kapitalnog značaja za Stari aerodrom, ali i za Podgoricu u cjelini. Vrijednost radova na rekonstrukciji ove saobraćajnice, koji su započeli u januaru ove godine iznosi 1.629.000 eura, a rok za  izgradnju je 18 mjeseci. Glavnim projektom je obuhvaćen potez od projektovane kružne raskrsnice sa Bulevarom Josipa Broza do raskrsnice sa Bulevarom Veljka Vlahovića dužine 640 metara. Širina kolovoznih traka je 7 metara (za oba smjera kretanja predviđene su po dvije saobraćajne trake širine 3,5 metara), razdjelno ostrvo je širine dva metra, a uz uz ivice kolovoza projektovani su trotoari, a na raskrsnica sa Bulevarom Veljka Vlahovića biće semaforizovana.

PG BIRO