PLANIRANJE PROSTORASAOBRAĆAJ - IZVOĐENJE

Podgorica: Završena rekonstrukcija Ulice Slobodana Škerovića na Draču (VIDEO)

Foto: PG BIRO
509views

Gradonačelnik Podgorice dr Ivan Vuković, sa saradnicima, danas je obišao završene radove na rekonstrukciji Ulice Slobodana Škerovića na Draču. On je zahvalio mještanima ovog dijela grada na toploj dobrodošlici, ističući da je to istinski duh stare Podgorice.

“U pitanju je vrijedna investicija koja je obuhvatila temeljnu rekonstrukciju ove saobraćajnice u dužini od 440 metara. Kompletnu infrastrukturu smo promijenili, kao što je bio slučaj sa nekoliko ulica u Staroj varoši, tako da smo potpuno promijenili izgled ove ulice, ambijentalno ga uklopili što je duh Drača i stare Podgorice, sa kaldrmom i sa oblutkom”, saopštio je Vuković i dodao da je vrijednost ovog projekta 360.000 eura.

“Vjerujem da danas možemo reći da Drač izgleda bitno drugačije. Nemam nikakvu dilemu da će, ako budemo imali uspješnu turističku sezonu kao 2019. godine, biti magnet za turiste i da će na ovom mjestu ljudi moći da osjete stari duh Podgorice.  U tom smislu koristim priliku i da podsjetim da smo nedavno rasipsali javni poziv za podršku projektima u Staroj varoši i na Draču sa idejom da u potpunosti ekonomski oživimo ove pomalo uspavane djelove grada. Imamo vrlo lijepih inicijativa  iz prethodnog ciklusa: novi hostel u Staroj varoši, novu suvenirnicu tako da s obzirom na to da je ostalo nekih desetak dana, pozivam ljude iz ovog kraja, vrijedne domaćice, ljude koji imaju malo preduzetničkog duha, da se prijave sa projektima, jer sasvim sam siguran da i na Draču možemo dobiti lijepe sadržaje u vidu novih restorana, poslastičarnica, zanatskih radnji, svega onoga što je bilo obilježje razvoja i Drača, Stare varoši i centra Podgorice”, naglasio je Vuković i još jednom izrazio zadovoljstvo što je Glavni grad uz podršku Agencije  za izgradnju i razvoj Podgorice učinio da ova ulica izgleda bitno drugačije, da Drač u cjelini izgleda mnogo ljepše. “Ne smijemo zaboraviti ni ljude iz naše Agencije za stanovanje koji uveliko rade na sređivanju fasada na okolnim objektima. Plan je da se na ovom potezu sredi dvadesetak fasada, tako da mislim da će ovo biti istinski ukras u narednim danima”, zaključio je Vuković i svim vjernicima Islamske vjeroispovjesti čestitao Bajram.

Foto: PG BIRO

Direktor Agencije za izgradnju i razvoj Podgorice Srđan Raičević istakao je zadovoljstvo zbog uspješnog završetka radova navodeći da je u toku izrada projekta za rekonstrukciju ulice Vlada Martinovića.

‘’Saobraćajnica je duga 440 metara, urađena je kompletna infrastruktura. Ulica je promjenjive širine, onako kako je prostor zahtijevao, minimalnih 3.5 do maksimalnih 5 metara, urađena je granitna kocka. Trotoari su takođe promjenjive širine i urađeni su od kamena. Ukupna vrijednost investije je oko 360.000 eura”, saopštio je Raičevic naglašavajući da je Agencija za izgradnju i razvoj Podgorice raspisala tender za izradu glavnog projekta sanacije Ulice Vlada Martinovića i izrazio uvjerenje da će, kada taj projekat bude revidovan, naći način da ga realizujemo tokom naredne godine.

Mještanin Drača dr Nermin Abdić je istakao da je danačnji  dan veliki praznik za svakog staropogoričanina, za svakog Dračanina koji osjeća duh stare Podgorice. „Duh stare Podgorce počinje da se vraća otvaranjem ove rekonstruisane ulice ili džade kako bi rekli Dračani, koja je popločana kaldrmom, što je istinski u duhu  Stare varoši i dračkog prostora.“, istakao je Abdić i  zahvalio se upravi Glavnog grada na čelu sa gradonačelnikom dr Ivanom Vukovićem koji ispunjavajaju sve ono što su obećali građanima ovog dijela grada.

„Zahtjevi građana da se oživi ovaj dio grada nailaze na punu podršku od strane gradske uprave, jer ovaj prostor ima svoju dušu, svoju osobitu simboliku i sa pravom to zaslušuje, a mislim da je ovo najbolji način da ovi vrijedni žitelji starog podgoričkog krša zaista imaju mogućnost da uživaju u blagdjetima uljepšavanja njihovih ulica i prostora gdje žive, ali i obogaćivanja turističke ponude ovog dijela grada“, naglasaio je Abdić.

On je saopštio da ga posebno raduje to što je gradonačelnik u razgovoru sa građanima Drača apostrofirao podsticaj i finansijsku podršku Glavnog grada preduzeništvu za sve vrijedne domaćine i vrijedne ljude preduzetnike koji spoznaju svoj interes u smislu valorizacije turističke ponde i svake druge ponude za razvijanje biznisa, tj. sve one tradicionalne radnje i zanate koje su nekad krasile Staru varoš i Drač.

Izvor: Glavni grad