VODNI SISTEMI

Potpisan Ugovor za novi cjevovod od 2,2 km, kao dio regionalnog vodovoda

Foto: Regionalni Vodovod
576views

Na dionici Prijevor – Lastva Grbaljska  biće izgrađen cjevovod, koji će u prvoj tranši koštati 12 miliona eura. Ugovor o izgradnji sa konzorcijumom crnogorskih izvođača „Indel inženjering – Civil engineer” potpisn je u  DOO „Regionalni vodovod Crnogorsko primorje” u Budvi.

Kako je saopšteno, tom događaju prisustvovali su predjednik Odbora direktora Budimir Šaranović i članovi Odbora. Ugvor je zaključen nakon  12. sjednice Odbora dirketora Regionalnog vodovoda.

„U po mnogo čemu izazovnoj 2020. godini, zaključenje ovog ugovora predstavlja nastavak aktivnosti Regionalnog vodovoda na realizaciji razvojnih projekata sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj, ukupne vrijednosti prve tranše od 12 miliona EUR, povoljnog kreditnog aranžmana sa kamatnom stopom od 1% i tri godine grejs perioda, uz odobren grant koji je veći od iznosa pripadajuće kamate za rok otplate kredita od 15 godina. EBRD je strateški partner Crne Gore, a podrška Regionalnom vodovodu je konkretna i veoma konkurentna drugim financijskim aranžmanima”-istakao je nakon potpisivanja ugovora izvršni direktor Regionalnig vodovoda, Goran Jevrić.

 Ono što predstavlja specifičnost ovog projekta, koja možda najbolje oslikava značaj regionalnog vodovodnog sistema za primorske opštine i potrebu institucionalnog odgovornog odnosa ka očuvanju izvorišta Bolje Sestre, predstavlja činjenica da se tokom jubilarne 2020. godine, praktično istovremeno s povezivanjem opštine Herceg Novi, završava izgradnja prve faze regionalnog vodovodnog sistema, a sa druge strane, čak pet godina prije planiranog roka, potpisivanjem ovog ugovora, nakon sprovedene procedure po standardima EBRD, Regionalni vodovod ulazi u početak izgradnje druge faze sistema.

“Sveukupni razvoj Crne Gore, te prestižni turistički projekti na Crnogorskom primorju, a tu prije svega mislim na projekte Lustica bay, Porto Novi i Porto Montenegro, u opštinama Tivat i Herceg Novi, su povećali tražnju za vodom za piće, pa smo umjesto 2025.godine, pet godina ranije pokrenuli realizaciju projekata za povećanje kapaciteta našeg sistema kako bi ove opštine dobijale veću količinu vode iz sistema Regionalnog vodovoda” – istakao je Jevrić.

 Vlasnik kompanije „Indel“ i predstavnik konzorcijima, Aleksandar Čvorović, kazao je da ukupna vrijednost ugovora iznosi 1.642.957,62 EUR bez PDV-a. Planirano je da se izgradnja 2,2 km cjevovoda prečnika 700 mm završi do početka ljetnje turističke sezone 2021. godine.

U ime konzorcijima Ćvorović je istakao posvećenost da radove izvedu u planiranom roku i sa garantovanim kvalitetom uz zadovoljenje najstrožih standarda izgradnje vodovodne infratstrukture koju zahtjevaju partneri poput EBRD i Regionalnog vodovoda”:

– Planirana dionica cjevovoda predstavlja dio ukupne trase dužine 16 km koja se odnosi na izgradnju drugog cjevovoda od Lastve Grbaljske do aerodroma „Tivat“, čime će se povećati kapacitet ovog dijela sistema za ove tri opštine za preko 120%, a procedura za realizaciju tog projekta je tokom prethodne tri godine koordinirana sa Vladom Crne Gore, EBRD i Upravom za saobraćaj kroz zajedničku izgradnju modernog saobraćajnog bulevara sa četiri trake na istoj dionici i čije vrednovanje sedam međunarodnih ponuda koje su dostavljene u završnoj fazi- kazao je Čvorović.

 Inace, vrijednost drugorangirane ponude za izgradnju ovog cjevovoda koju je dostavilo „Jedinstvo“ iz Užica je iznosila 1.940.237,66 eura, dok je vrijednost trećerangirane ponude JV „Green Line General Trading and Contracting co.w.l.l & Stenton Gradba d.o.o , Bitolj bila 2.637.842,43 eura.

izvor: Radio Jadran

Leave a Response