PLANIRANJE PROSTORA

Privremeni objekti naprasno postaju stalni

Pobjeda
500views

Ljetnja turistička sezona počinje narednog vikenda, pa ključne probleme kao što su privremeni objekti, buka, nečistoća i siva ekonomija treba što hitnije rješavati, poručeno je sa sjednice Odbora Udruženja turizma i ugostiteljstva u Privrednoj komori.

Apelovali su da se što prije urede lokacije sa privremenim objektima.

Predstavnica agencije Eksplorer Neda Bokanocijenila je da su osnovni problemi ljetnje turističke sezone smetlišta, rad na crno i infrastrukturni radovi.

“Jedno od rješenja bilo bi da se napravi aplikacija putem koje bi građani mogli da šalju fotografije smetlišta i nadležne službe da automatski reaguju. Postoji veliki broj osoba koje nijesu registrovane, a rade rafting na rijeci Tari, bave se kanjoningom, a ne osiguravaju gost”, navela je Bokan.

Predsjednik odbora, Dragan Ivančević, je kazao da je na kolegama iz javnog sektora na lokalnom i državnom nivou, inspekcijskim i organima javne uprave da dovedu privremene lokacije do nivoa pune opremljenosti i lijepog izgleda, kako bi sezona pokazala novi kvalitet.

Direktor hotela Budva Željko Cicović pitao je da li su privremeni objekti uklonjeni.

“Završimo priču do kraja. Od tri hotela, dva u izgradnji i našeg, tražilo se izjašnjenje da li smo za ili protiv tih privremenih objekata, kao da je to pitanje 150 gostiju, a ne 15.000 građana”, rekao je Cicović, a Ivančević je naveo da je Cicović dao saglasnost da se ne realizuje već donešeni program, čime se složio i sa bukom.

Prvi potpredsjednik opštine Budva Vladimir Bulatović podsjetio je da se Cicović ranije žalio na buku, nakon čega je kazao da mu ne smeta.

“U opštini Budva plan je realizovan na opštinskom zemljištu, a na privatnom se dešavaju neviđene stvari. Privremeni objekti naprasno postaju stalni i spremni za legalizaciju iako je taj rok odavno istekao”, precizirao je Bulatović i dodao da se traže rupe u zakonu.

Podsjetio je da je uklonjeno 250 lokacija i ostalo šest privremenih objekata. Riječ je o diskotekama, čiji vlasnici traže da ostanu na sadašnjim lokacijama.

Generalni direktor Direktorata za razvoj turističke destinacije i turističku infrastrukturu Ćazim Hodžić rekao je da je urađen plan pripreme ljetnje sezone, koji je kandidovan na Komisiji za ekonomsku politiku, a očekuje se da će ga Vlada usvojiti u četvrtak.

“Ministarstvo će formirati tim za praćenje sezone, a realizovaćemo sa nadležnim organima aktivnosti na smanjenju sive ekonomije. Takođe, očekujemo bolju sezonu od prošlogodišnje”, rekao je Hodžić

izvor: Pobjeda

Leave a Response