VODNI SISTEMI

Prvorangirani HydroGIS System za glavni projekat izgradnje vodovodne infrastrukture na Luštici ponudio 96.800 eura

radiojadran.com
588views

Ponuda koju je podgorički HydroGIS System dostavio opštinskoj Komisiji za izradu glavnog projekta vodovodne infrastrukture na Luštici izabrana je za najpovoljniju. Ona je prvorangirana od pristiglih pet ponuda na javnom pozivu, koji je Opština raspisala krajem januara.

Vrijednosit HydroGIS-ove ponude je 96.800 eura što je za preko 40 hiljada eura manje od procijenjene tenderom, koja je iznosila 140 hiljada.

Drugorangirana i takođe ispravna ponuda bila je nikšićke firme Nik Com, trećerangirana i ispravna bila je ponuda podgoričke kompanije Civil engineer. Preostale dvije  odbačene su kao neispravne, a ponude su dostavili Građevinski institutnMakedonija AD Skoplje i Ing invest Danilovgrad.

Na ovakvu Odluku ponuđači mogu da se žale Državnoj komisiji za kontrolu postupaka javnih nabavki u roku od 10 dana od dostavljanja ponude.

Izgradnjom vodovodne infrastrukture na Luštici oko 400 stalnih stanovnika u hercegnovskih naseljima (Rose, Klinci, Mrkovi, Tići, Eraci, Babunci, Radovanići (Marovići i Đuraševići), Zambelići, Begovići, Đurđeni, Brguli, Mardari i Zabrđe (Mendegaje, Stojkovići, Trojanovići i Mitrovići) imaće uredno vodosnabdijevanje gradskom vodom.
 
Snabdijevanje vodom sada se  obavlja  putem individualnih mini rezervoara za kišnicu i iz autocistjerni. Zbog oskudice sa vodom, poljoprivredna proizviodnja zastupljena je samo u okviru domaćinstva.
 
Tenderom je definisana izgradnja  vodovodne mreže, transportni cjevovod i hidrante, prekidne komore, regulatore pritiska, muljne ispuste, vazdušne ventile, stanice za dohlorisavanje vode na trasama cjevovoda.
 
Takođe, planirani su i rezervoari za vodu sa pumpnim stanicama i automatikom za daljinsko uparavljanje i nadzor, stanice za dohlorisavanje vode i hidranti na lokacijama rezervoara, elektroinstalacije slabe i jake struje…
 
Na poluostrvu Luštica, na dijelu koji pripada opštini Herceg Novi, na lokaciji Pristan postoji podmorski cjevovod prečnika Ø250 u vlasništvu Regionalnog vodovoda. On od Kumbora dovodi vodu iz hercegnovskog vodovoda. Kroz ovaj cjevovod se planira transport 70 l/s vode. Prema podacima Vodovovoda i kanalizacije D.O.O Herceg Novi, izlazni pritisak u cijevovodu kod Pristana je oko 2,2 bara. Od Pristana postoji cijevovod PVC Ø250 koji duž obale dolazi do naselja Krašići, navodi se u tenderskoj dokumentaciji.
Izgradnjom vodovodne mreže, prema predviđenim potrebama za vodom postojećih i novoplaniranih objekata, investitor planira maksimalnu dnevnu potrošnju vode 56,5 l/s za buduće korisnike vodovoda na Luštici.
 
Vodom iz hercegnovskog vodovoda postojećim podmorskim cjevovodom od Kumbora do Pristana snabdijevaće se naselja Zabrđe (Trojanovići i Mitrovići), Klinci, Rose i kompleks Northstar.
Druga cjelina trebalo bi da obuhvati snabdijevanje vodom naselja Mrkovi, Tići, Večerići, Žanjice, Eraci, Radovanići, Zambelići, Babunci, Brguli, Mardari, Begovići, kao i kompleks Portobono.
Pored ovih potrošača treba računati na još dva hotelska kompleksa, kao i na potrebe poljoprivrede.
izvor: radiojadran.com

Leave a Response