VODNI SISTEMI

Raspisan tender za izgradnju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda

Foto: PG BIRO
665views

Press konferencija povodom tenderske procedure za projektovanje i izgradnju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Podgorici održana je danas. To je bila prilika da se još jednom istakne značaj najvažnijeg projekta u istoriji Podgorice i pravci njegove dalje realizacije.

Gradonačelnik dr Ivan Vuković sa zadovoljstvom je konstatovao da je raspisan tender za izgradnju budućeg postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda. “U pitanju je najzahtjevniji i najkompleksniji dio budućeg sistema za sakupljanje i prečišćavanje otpadnih voda na teritoriji glavnog grada, za koji uvijek i sa pravom kažemo da predstavlja projekat vijeka za Podgoricu. Godine pred nama će pokazati kako krupan korak u pravcu razvoja glavnog grada danas činimo. Podgorica će u dogledno vrijeme dobiti najsavremeniji sistem za sakupljanje i prečišćavanje otpadnih voda, ne samo u ovom dijelu Evrope, već i šire”, naglasio je gradonačelnik i zahvalio međunarodnim partnerima na podršci.

“Značaj ovog projekta je na pravi način prepoznat i u Briselu, tako da je Glavni grad dobio bespovratna sredstva u iznosu od preko 10 miliona eura, kako bismo krenuli u realizaciju ovog projekta. Zahvaljujem i Njemačkoj banci za razvoj (KfW) i kompaniji Fichtner koje nam unazad dvije godine pružaju tehničko- logističku podršku u cilju implementacije ovog projekta”, istakao je Vuković. On je naglasio da kroz realizaciju ovog projekta Podgorica hvata korak sa razvijenim evropskim gradovima i upravo ova vrsta infrastrukture pravi razliku između razvijenih gradova i gradova u razvoju. “Kroz koju godinu ćemo biti u prilici da konstatujemo da smo izgradili jedan sistem kakav nemaju mnogo veći, razvijeni gradovi u regionu i šire, da smo trajno riješili najvažnije pitanje iz oblasti zaštite životne sredine, a to je pitanje tretmana otpadnih voda, zaštite rijeke Morače, Skadarskog jezera, vodoizvorišta “Bolje sestre” i realizovali projekat koji ima ne samo lokalni, nego i regionalni značaj”, kazao je Vuković.  On je istakao da put do trenutne faze projekta nije bio jednostavan. “Znate da smo svakodnevo bili izloženi i dobronamjernim i nedobronamjernim kritikama, a ja kao gradonačelnik ne mogu da razumijem odsustvo podrške za ovaj projekat, a pogotovo neodgovoran odnos i postupanje jednog dijela naših pretpostavljenih partnera”, naglasio je Vuković. On je izrazio zahvalnost jednom broju ljudi iz Ministarstva  ekologije i prostornog planiranja, u prvom redu državnim sekretarima koji su svoju ulogu shvatili krajnje ozbiljno  i iskazali poštovanje prema Glavnom gradu i prema mještanima  Botuna koji su bili u centru pažnje proteklih mjeseci.

“Ostavimo sve ostale motive po strani, fokusirajmo se na ono što je dugoročni značaj izgradnje Sistema za prečišćavanje otpadnih voda, jer bez ovog sistema Podgorica nikad neće postati moderan evropski grad u tom smislu. Ovo je projekat za ponos glavnog grada i svakog čovjeka koji u njemu živi”, zaključio je Vuković.

Zamjenik gradonačelnika i šef implementacione jedinice za upravljanje projektom Časlav Vešović naglasio je da je Glavni grad napravio veliki korak ka finalnoj realizaciji najvažnijeg projekta u istoriji Podgorice. On je saopštio da će, kada se posao oko izbora izvođača i projektovanja postrojenja završi, Glavni grad biti posvećen samo gradnji.

“Za potrebe ovog tenderskog postupka sproveli smo pretkvalifikacioni javni poziv gdje su se određene kompanije i konzorcijumi dokazali da imaju i finansijske i tehničke kapacitete da realizuju ovako važan posao i optimisti smo da ćemo do kraja godine završiti proceduru, ugovoriti projektovanje i izvođenje radova, kako bi tokom sljedeće godine mogli da počnu radovi”, istakao je zamjenik gradonačelnika.

Vešović je podsjetio da se ostale faze realizuju zadovoljavajućom dinamikom i zahvalio Delegaciji Evropske unije u Crnoj Gori i Ambasadi Njemačke, na doprinosu koji su dali u realizaciji ovog projekta. Posebno je zahvalio na svemu što su uradili u nastojanjima da Glavni grad dobije donaciju od preko 20 miliona eura od Zapadno-balkanskog investicionog okvira, čime će postrojenje biti unaprijeđeno, a mreža primarnih i sekundarnih kolektora nastaviti da se širi.

Direktor gradskog preduzeća „Vodovod i kanalizacija“  Filip Makrid kazao je da su kroz pretkvalifikacioni period odabrane 4 firme koje mogu da nastave kvalifikacioni proces i izrazio nadu da će dobiti firmu koja će moći bez problem da servisira potrebe građana Podgorice. On je najavio da će se početkom septembra otvoriti sve pristigle ponude i izvršiti njihova ocjena. „Želimo da  uspostavimo sistem koji će nam omogućiti da dođemo do najboljeg rješenja. Onaj ko ne bude shvatio ono što smo pisali i tražili, onaj ko ne bude dao zadovoljavajuću tehničku ponudu, njegova finansijska ponuda neće se ni razmatrati. Naš cilj je da u toku ove godine sklopimo ugovor i da tokom naredne godine krenemo sa fizičkom realizacijom samog postrojenja“, zaključio je Makrid.