PLANIRANJE PROSTORA

Šetalište uz Moraču krajem decembra

620views

Podgorica će uskoro dobiti šetalište uz Moraču, kao i uređen Njegošev park, što predstavlja jednu cjelinu koja će sigurno biti jedno od omiljenih mjesta građana u glavnom gradu.

Rok za završtak radova na izgradnji šetališta uz Moraču je januar 2022. godine, ali prema dinamici izvođenja radova, kako navode iz lokalne uprave, izvjesno je da će rok biti kraći, pa se završetak radova očekuje u drugoj polovini decembra.

Otvaranje će, kako saznaju Dnevne novine, biti uoči obilježavanja 19. decembra Dana oslobođenja Podgorice.

“Na šetalištu je preostalo postavljanje urbanog mobilijara, postavljanje sajli na zaštitnoj ogradi, pejzažno uređenje oko potpornih zidova, kao i postavljanje podiznih platformi za OSI. Urađeni su zemljani radovi, betonski radovi, kamenorezački radovi, instalacija rasvjete i u velikom dijelu postavljanje zaštitne ograde”, kazali su za Dnevne iz Glavnog grada.

Radovi na Njegoševom parku će biti završeni u istom roku kada i šetalište, jer se cjelokupni zahvat posmatra kao integralni prostor, pa se i dinamika radova međusobno poklapa.

“Do sada su u Njegoševom parku odrađeni zemljani i betonski radovi, popločavanje staza, instalacija rasvjete, i u velikom dijelu pejzažno uređenje sa hidro sistemom za navodnjavanje. Preostalo je da se završe kamenorezački radovi, da se park opremi urbanim mobilijarom, kao i da se završe radovi na pejzažnom uređenju”, navode iz Glavnog grada.

U Njegoševom parku je obnovljena fonatana u vidu biojezera sa pratećim hidromašinskim instalacijama, izgrađen je parkovski paviljon na kome se završavaju kamenorezački radovi, amfiteatar i guvno za sjedjenje i odmor.

Tokom toplih novembarskih dana, još nezavršeno šetalište privuklo je veliku pažnju Podgoričana i turista. Brojni građani šetali su uz Moraču, pa se stoga i gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković našalio i poručio da nema potrebe da se svečano otvara.

“ Kolege mi kažu da je bilo toliko građana da, zapravo, nema potrebe da uopšte organizujemo svečano otvaranje šetališta”, kazao je ranije Vuković.

Izvor: Dnevne novine