UPRAVLJANJE PROJEKTIMA

U Crnoj Gori će se graditi još 1.000 stanova

Izvor: CdM
457views

Uprkos ugroženosti privrede zbog epidemije korona virusa, otkazima, lošoj turističkoj godini, kao i gašenju malih i srednjih preduzeća, u Crnoj Gori planira se izgradnja i prodaja skoro 1.000 stanova.

Naime, u Crnoj Gori je izdato 120 građevinskih dozvola i prijava radova na osnovu kojih se planira građenje više od 55.000 kvadrata stambenih jedinica.

“U prvoj polovini godine u Crnoj Gori je izdato 120 građevinskih dozvola i prijava radova. Prema izdatim prijavama radova, predviđeno je građenje 973 stana ukupne površine 55.865 kvadrata”, kazao je CdM-u sekretar Odbora udruženja građevinarstva u Privrednoj komori PKCG Balša Rakčević.

Negativni efekti pandemije na poslovanje građevinskih firmi, kako je ukazao, ogledali su se u nedostatku radne snage, otežanom uvozu i snabdijevanju građevinskim materijalom i opremom.

“Od značaja za sektor je i realizacija četvrte faze Projekta rješavanja stambenih potreba građana po povoljnim uslovima Hiljadu plus”, istakao je Rakčević.

On je ukazao da se proces rada na gradilištima morao prilagoditi preporukama zdravstvenog sistema, radi očuvanja zdravlja i sprečavanja širenja korona virusa.

“Tansport roba profunkcionisao je nakon otvaranja granica, kada je omogućen i dolazak radnika iz okruženja”, naveo je Rakčević.

Zaposlenih 18 odsto manje

Uprkos ambicioznim planovima na građevinskom tržištu, korona je smanjila zaposlenost u toj djelatnosi 18 odsto.

“Tokom deset mjeseci ove godine u sektoru građvinarstva prosječno je bilo zaposleno 11.473 radnika, što je 18 odsto manje nego u istom periodu prošle godine”, kazao je Rakčević.

On je poručio da se planirani građevinski radovi nastavljaju, ali usporenom dinamikom zbog aktuelne zdravstvene situacije.

“Vrijednost obavljenih građevinskih radova u prvih devet mjeseci iznosila je 544,8 milion eura i manja je za skoro osam odsto u odnosu na isti prethodne godine. Izvršeni efektivni časovi u posmatranom periodu iznose 13,7 miliona časova rada i manji su za četiri”, pokazuju posljednji podaci PKCG.

Auto-put Bar-Boljare

Pandemija COVDI-19 infekcije usporila je i radove na auto-putu Bar-Boljarem zbog nemogućnosti dolaska radnika iz Kine.

U PKCG šansu za oporavak i dalji razvoj u sektoru građevinarstva vide u nastavku kapitalnih projekata.

“Posebno ohrabruju najave da će se nastaviti sa realizacijom novih velikih infrastrukturnih projekata u oblasti energetike, putne i komunalne infrastructure. U narednom periodu treba raditi na punoj afirmaciji Zakona o javno-privatnom partnerstvu, kako bi na taj način animirali domaće i inostrane kompanije”, zaključio je Rakčević.

Izvor: CdM

Leave a Response