PLANIRANJE PROSTORA

Uprava javnih radova u 2020. godini ostvarila najbolju realizaciju od osnivanja

351views
Uprava javnih radova u toku prvih devet mjeseci tekuće godine u realizaciju kapitalnih projekata investirala je više od 51,7 miliona eura, što je najbolji ostvareni rezultat od formiranja ovog organa prije 28 godina.
Realizacija na tom nivou predstavlja učinak od čak 68,4 % od ukupnog budžeta koji je povjeren Upravi, odnosno 88,01 %, s obzirom da se sredstva iz kredita izvršavaju u visini njihovog ostvarenja. Imajući u vidu trenutne trendove, realno je očekivati da do kraja ove godine realizacija bude još veća.
U odnosu na isti uporedni period protekle godine, kada je utrošeno oko 30,9 miliona eura, ovogodišnja realizacija uvećana je za skoro 67%.
Ovakav rezultat još više dobija na značaju sagledavajući okolnosti prouzrokovane pandemijom koronavirusa, koja je u znatnoj mjeri uticala na cjelokupan privreni ambijent u zemlji.
Sredstva koja su početkom ove godine povjerena Upravi javnih radova iznosila su 87 miliona eura, od čega oko 36,4 miliona iz budžeta, 40 miliona iz kreditnih aranžmana i 10,6 miliona iz IPA fondova. Izmjenama i dopunama Zakona o budžetu opredijeljeno je blizu 75,6 miliona eura, pri čemu se smanjenje u najvećem dijelu odnosilo na sredstva iz IPA fondova.
Uprava je u periodu od 1. januara do 30. septembra zaključila 132 ugovora, čija vrijednost iznosi više od 57,2 miliona eura, a raspisano je 25 javnih nadmetanja, vrijednosti oko 13,9 miliona eura.
Dom starih u Podgorici
Najveći dio sredstava, blizu 17,4 miliona eura, ove godine usmjeren je na valorizaciju turističkih potencijala, u cilju unapređenja ponude, otvaranje novih radnih mjesta i stvaranje povoljnog ambijenta za dalji privredni razvoj, posebno na sjeveru zemlje. Radovi su intenzivirani na četiri planinska centra, koja će Bjelasicu i Hajlu uvrstiti među najpopularnije zimske destinacije u regionu.
Istovremeno, nastavljena je izgradnja kompleksa Đalovića pećine sa okolinom, čiji je potencijal prepoznat kao nova šansa za razvoj crnogorskog turizma. Njegova realizacija omogućiće turističku dostupnost pećine nad Vražjim firovima, čuvene po prirodnim jezerima, dvoranama i drugim ukrasima. U okviru kompleksa u toku je izgradnja žičare gondolskog tipa preko Đalovića klisure, početne i krajnje stanice žičare, kao i kompletne saobraćajne i elektro infrastrukturne mreže, što ovaj projekat svrstava među najveće, kako po ukupnoj vrijednosti od 23 miliona eura, tako i po savladavanju građevinskih izazova, koje sa sobom nose radovi u do juče nepristupačnom planinskom području.
Žičara prema Đalovića pećini
Uprava javnih radova je, između ostalog, u prvih devet mjeseci ove godine u izgradnju lokalne infrastrukture investirala 7,71 miliona eura, najvećim dijelom kroz pomoć lokalnim upravama u rješavanju infrastrukturnih problema.
Značajan napredak tokom 2020. godine ostvaren je u realizaciji projekata u praktično svim oblastima, uprkos otežavajućim uslovima izazvanim COVID-om 19. Zahvaljujući tome, u ovom momentu pred otvaranjem imamo vrtić u Rožajama i Dom starih u Podgorici, veliki dio grubih građevinskih radova završen je na novom objektu Osnovne i muzičke škole »Dušan Korać« u Bijelom Polju, dok je izgradnja stadiona na Cetinju stigla do krovne konstrukcije.
Stadion na Cetinju
Uprava javnih radova je od početka 2020. godine u svakom momentu imala oko 70 aktivnih gradilišta, među kojima su Kuća maslina u Baru, vrtići u Bloku šest u Podgorici i Pljevljima, mostovi na Bistrici u Bijelom Polju i Vruji u Gusinju, dom starih i tribina fudbalskog stadiona u Nikšiću, kao i na desetine kilometara lokalne saobraćajne infrastrukture i pristupnih puteva do planinskih centara i Đalovića klisure.
Vrtić u Rožajama
Posebno ističemo da su u ovoj godini završeni ili su u samoj finalnoj fazi projekti kod kojih je dinamika realizacije bila usporena, najčešće zbog neadekvatne tehničke dokumentacije ili neodgovornog pristupa izvođača. Uprkos takvim otežavajućim okolnostima, nedavno je izdata upotrebna dozvola za Muzički centar u Podgorici, a očekujemo i da građani Kotora uskoro dobiju moderan zatvoreni bazen, koji će biti jedan od najljepših sportskih objekata u Crnoj Gori.
UPRAVA JAVNIH RADOVA

Leave a Response