PLANIRANJE PROSTORA

Uređenje park-šume Tološi odvija se prema planu

Foto: PG BIRO
447views

Radovi na rekonstrukciji i uređenju park-šume Tološi koji su počeli u avgustu prošle godine teku planiranom dinamikom. Projekat je vrijedan preko 800.000 eura, a njegovom realizacijom Podgorica će uskoro dobiti jednu od najsavremenijih i najljepših sportsko-rekreativnih zona.

U okviru uređenja park- šume gradi se sportsko rekreativna zona uz afirmaciju ambijentalnog potencijala javnog prostora, u skladu sa njegovim karakterom, značajem i ulogom u ukupnoj slici glavnog grada. Na površini od 30.000m² grade se dva košarkaška terena, pješačke staze, trim staza, dvosmjerna biciklistička staza, trim bar, stanice za street workout sa spravama za vježbanje i igralište za djecu. Biće postavljene česme, klupe, kante za otpatke i parking za bicikliste.

Do sada su završeni radovi na izgradnji biciklističke i  trim staze, koja će uskoro dobiti podlogu od tartana, kao i ploča za oba košarkaška terena, koji će takođe biti opremljeni specijalnom podlogom, a intenzivno se izvode i radovi na postavjanju ograde oko sportsko-rekreativne zone. Radovi na izgradnji pješačkih staza u okviru zone se privode kraju, a u toku su radovi na postavljanju stubova rasvjete, izgradnji trim bara i parkinga sa južne strane. Ukupna dužina pješačkih staza je 904 metra, dok je dužina trim staze 840 metara.

Važno je naglasiti da završna obrada trim staze neće biti betonska, već je beton samo osnova preko koje se stavlja sportska podloga. Pored dvosmjerne biciklističke staze, gradiće se  i sprint staza dužine 100 metara. Zona dječjeg igrališta obuhvataće površinu od 650 m² koja će u svom sklopu imati staze za vožnju bicikla i trotineta, poligon od tartana, mobilijar i bazen sa šljunkom. Čitava zona biće osvjetljena najmodernijom rasvjetom pa će njeno korišćenje biti moguće nezavisno od doba  dana. Predviđena je i sadnja novih sadnica i obnavljanje biljnog fonda pa će i ova zona imati adekvatan sistem navodnjavanja. Kompleks će biti ograđen, a svi zainteresovani posjetioci i ljubitelji sporta će moći besplatno da koriste ovu sportsko- rekreativnu zonu.

Podsjećamo, izgradnja sportsko- rekreativne zone je donacija kompanije Bemax ženskom košarkaškom klubu „Budućnost  – Bemax“ koji u sa Glavnim gradom ima ugovor o privatno javnom partnerstvu za uređenje ove površine.

Izvor: PG BIRO