SAOBRAĆAJ - IZVOĐENJE

Uskoro rekonstrukcija Mosta na Đurevića Tari, Kina donirala više od sedam miliona eura

337views

Most na Đurevića Tari, koji se uzdiže nad kanjonom istoimene rijeke, turistička i arhitektonska atrakcija Crne Gore od kada je izgrađen, biće rekonstruisan zahvaljujući podršci kineske Vlade, saopštili su juče iz Ministarstva saobraćaja i pomorstva.

Kako ističu u tom resoru, danas su u Podgorici Ugovor o donaciji sredstava za realizaciju projekta rekonstrukcije mosta na rijeci Tari u ime Vlade Crne potpisali ministar saobraćaja i pomorstva Osman Nurković i direktor Uprave za saobraćaj Savo Parača, dok je u ime Vlade Kine, odnosno Agencije za međunarodnu ekonomsku saradnju Ministarstva trgovine Kine, Ugovor potpisao Bao Shunqing, prvi savjetnik za ekonomiju i trgovinu u AmbasadiKine u Crnoj Gori. Vrijednost donacije je oko 7,1 milion eura.

U Ministarstvu podsjećaju da je veliki betonsko-lučni most, koji je građen od 1938. do 1940. godine, projektovao Mijat S. Trojanović. Prema izboru portala „Bright side”, most na Đurđevića Tari se našao među 20 najljepših na svijetu, dok ga je britanski magazin „Times“ uvrstio u 10 atrakcija koje treba posjetiti.

“Od 2017. godine između predstavnika Vlade Crne Gore i Vlade Kine potpisano je više okvirnih sporazuma u vezi sa realizacijom ovog projekta, dok danas potpisani Ugovor o donaciji sredstava, predstavlja akt koji je osnova za početak konkretnih aktivnosti na terenu, na način koji treba da osigura bezbjednost, potpunost, dugotrajnost i funkcionalnost objekta, u okviru postojećih gabarita, ne narušavajući priznate kulturološke vrijednosti mosta, kao jednog od simbola prepoznavanja Crne Gore”, navode u Ministarstvu.

Dodaju da su razlike između pravnih sistema dvije zemlje, uz dodatan izazov u vidu globalno izraženih posljedica pandemije Covid-19 koja je i potekla iz zemlje donatora, bili razlog za dugi pregovarački proces koji je uspješno okončan zahvaljući koordinaciji Kabineta potpredsjednika Vlade za ekonomsku politiku i finansijski sistem Crne Gore i angažmanu Ambasade Crne Gore u Kini.

“Vrijednost donacije po danas zaključenom Ugovoru je 55 miliona kineskih juana, čija protivvrijednost je oko 7,1 milion eura, i ovaj budžet je namijenjen za izradu glavnog projekta rekonstrukcije i izvođenje konkretnih radova rekonstrukcije na predmetnom objektu, dok određene obaveze i crnogorska strana preuzima na sebe (izrada elaborata procjene uticaja na životnu sredinu, priprema prolaza za saobraćaj i postavljanje vodovodnih, kanalizacionih, elektroenergetskih i komunikacionih instalacija, eksproprijacija, prikupljanje relevantnih podataka, obezbjeđenje revizije, nadzora i tehničkog prijema, te pomoć kineskoj strani za koju se može ukazati potreba tokom implementacije)”, naglašavaju u Ministarstvu.

Izrada glavnog projekta bi trebalo da traje oko šest mjeseci od dana potpisivanja Ugovora, dok će se datum početka i period izgradnje utvrditi u dopunskoj dokumentaciji koju će strane potpisati nakon odabira glavnog izvođača.

“Ugovorom je i definisano da se projekat mora realizovati u skladu sa domaćim primjenjivim propisima, procedurama i standardima, i na način koji neće ugroziti načela jednakog postupanja, slobodne konkurencije i nediskriminacije”, navode u Ministarstvu saobraćaja i pomorstva.

Ambasador Kine u Crnoj Gori, Liu Đin, je istakao da je Most na Đurđevića Tari važan saobraćajni, istorijski i turistički objekat u Crnoj Gori.

“Kao prototip i mjesto snimanja filma “Most”, veoma je poznat u Kini i postaje atrakcija za kineske turiste koji dođu u Crnu Goru. Drago mi je vidjeti što je Ugovor danas potpisan, i zahvaljujem radnim timovima obje strane na njihovom naporu. Vjerujem da će rekonstrukcija mosta na Đurđevića Tari pomoći Crnoj Gori u ubrzavanju integracije u evropskoj ekonomiji, unapređenju turističke privrede na sjeveru i ukupnom ekonomskom i socijalnom razvoju”, poručio je koneski ambasador.

izvor: CdM

Leave a Response