ENERGETIKA - IZVOĐENJE

Važni i zahtjevni radovi na dalekovodu Gornja Morača

Foto: CEDIS
651views

Za crnogorske distributere predaha nema. Osim svakodnevnih aktivnosti na održavanju mreže kojima se pouzdanost i kvalitet napajanja podiže na viši nivo, uporedo teče i Projekat revitalizacije srednjenaponske i niskonaponske mreže u ruralnom dijelu Crne Gore. Tim trenutno radi na najvećem projektu Crnogorskog elektrodistributivnog sistema, koji je vrijedan 50 miliona eura. Obuhvaćena je većina seoskog područja naše države i cilj je da se mreža dovede u takvo stanje da korisnici budu i zadovoljniji kvalitetom naponskih prilika i sigurniji kada je riječ o napajanju električnom energijom.

Ovih dana aktivno se radi u Kolašinu na sveobuhvatnoj revitalizaciji dalekovoda 10 kV Gornja Morača.

“Inspekcijski poslovi vezani za taj dalekovod počeli su još 11. februara tekuće godine. U toj fazi je utvrđeno da će se ugraditi nova 263 čelično-rešetkasta stuba, 77 armirano-betonskih stubova, osam rastavljača, kao i četiri drvena stuba. Takođe je dogovorena i zamjena kompletnog užeta na dalekovodu”, kažu sagovornici iz CEDIS-a.

Konkretni radovi na dalekovodu počeli su 1. juna ove godine.

“Dosad je ugrađeno 77 armirano-betonskih stubova, četiri drvena, 120 čelično-rešetkastih, a ekipe su postavile i oko 10 km užeta AL/Fe 35 mm2. Kako sve teče prema planu, bez većih problema, vjerujemo da ćemo ispoštovati rok završetka radova planiran za 1. maj 2021. godine”, istakli su iz CEDIS-a.

Sagovornici DN dodaju i da im je tokom inspekcijske faze i početnih radova raskresivanja problem zadavao nepristupačan teren kroz koji prolazi trasa dalekovoda Gornja Morača.

“Dalekovod Gornja Morača dug je preko 27 kilometara, a dio trase dalekovoda ide kroz kanjon rijeke Morače. Da bismo došli do pojedinih stubnih mjesta, morali smo zbog nepristupačnosti ‘kružiti’ po nekoliko kilometara. Što se i konkretnog rada na njemu tiče, imali smo isti problem. Ekipe su morale uraditi oko 50 km pristupnih puteva da bi se moglo krenuti u realizaciju projekta”, objašnjavaju u CEDIS-u.

“Najteža dionica je sasigurno bila između stubnih trafostanica Vočje, Mioska i Poznja, što zbog inspekcija koje su datim rešenjem ostavile velike raspone, pa je tu i veći uticaj vertikalnih sila na izolatore, što i zbog rada na samoj dionici, koja se odlikuje nepristupačnim, erozivnim terenom i zahtjevnim poslom koji nosi sama ugradnja čelično-rešetkastih stubova”, dodaju iz kompanije.

Međutim, ekipe su uspjele da savladaju sve prirodne nedaće i završe posao na toj dionici u roku.

“Posebno je važno istači da će na tome dalekovodu više od 90 odsto stubova biti čeličnorešetkasti i betonski, što će umnogome povećati pouzdanost napajanja korisnika i smanjiti broj ispada prouzrokovanih fizičkim oštećenjem stuba izazvanim vjetrovima i ostalim prirodnim nepogodama. Vjerujemo da će oko 490 korisnika koji se napajaju električnom energijom sa dalekovoda Gornja Morača po okončanju ovoga posla vrijednog preko 1,7 milliona eura biti mnogo zadovoljniji naponskim prilikama”, zaključuju iz CEDIS-a.

izvor: Dnevne novine

Leave a Response