SAOBRAĆAJ - PROJEKTOVANJE

Za eksproprijaciju bulevara do Tivta 4,3 miliona eura

Izvor: Dnevne novine
486views

Vlada Crne Gore opredijelila je ukupno 4,3 miliona eura za eksproprijaciju nepokretnosti na trasi budućeg bulevara Tivat-Jaz. Pošto novac neće biti utrošen ove godine, donijela je odluku da, oko šestine tog iznosa, usmjeri na puteve gdje je neophodno odmah platiti eksproprijaciju, pišu Dnevne novine.

Naime, Uprava za saobraćaj je ove godine utrošila sva budžetom planirana sredstva za eksproprijaciju na drugim gradilištima, pa je od Vlade tražila saglasnost da sredstva u iznosu od 720.000 eura, opredijeljenih za eksproprijaciju za izgradnju bulevara Tivat- Jaz koriste za rješavanje imovinsko-pravnih odnosa za druge projekte.

“Sve kako ne bi došlo do obustave radova od vlasnika nepokretnosti, na putnim pravcima na kojima se izvode radovi, obzirom da ista u ovoj godini neće biti utrošena za eksproprijaciju nepokretnosti za izgradnju bulevara Tivat- Jaz”, piše u vladinoj odluci.

U konačnom navode da su sredstva u iznosu od 720.000 eura potrebna za eksproprijaciju zemljišta za izgradnju puta Cetinje -Čevo, eksproprijaciju bulevara Podgorica- Danilovgrad, i dio za rješavanje imovinsko pravnih odnosa na putu Dinoša- Cijevna -Zatrijebačka.

“Imajući u vidu sve naprijed navedeno, Ministarstvo finansija je saglasno da se iznos sredstava od 720.000 koja se nalaze na računu Depozita za eksproprijaciju, broj 535-4990-47, koristi za eksproprijaciju nepokretnosti na navedenim projektima”, zaključuje se u Odluci.

Na tender Uprave za saobraćaj za rekonstrukciju magistralnog puta M-1 na dionici Tivat-Budva u saobraćajnicu bulevarskog tipa, na potezu od aerodroma Tivat do Jaza, stiglo je ukupno pet ponuda domaćih inostranih kompanija.

Najjeftiniju ponudu, kako su objavili mediji, dala je kineska kompanija China Civil Engineering Construction Corporation (CCECC) iz Pekinga koja za izgradnju 16 kilometara saobraćajnice s četiri trake i s 12 kružnih tokova, te paralelno postavljanje 15 kilometara dugog drugog cjevovoda za potrebe preduzeća Regionalni vodovod, između Jaza i ulaza u Tivat, traži 35,2 miliona eura, odnosno 42,59 miliona eura s PDV-om.

Najskuplja je ponuda turskog konzorcijuma kojeg čine kompanije ANT i Yuksel Insaat iz Ankare, a koja iznosi 67,07, odnosno čak 81,15 miliona eura s PDV-om.

Tenderska komisija Uprave za saobraćaj još nije donijela odluku kome će povjeriti ovaj posao, za koji se ranije najavljivalo da će državu koštati najviše oko 40 miliona eura i za koji je već uzet kredit kod Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD).

Prema toj projekciji, za tu dionicu je bilo potrebno uzeti kredit kod EBRD uz kamatnu stopu od 1 odsto i rok otplate kredita 15 godina uz tri godine grejs perioda.

Što se tiče izgradnje bulevara Podgorica- Danilovgrad, radovi na toj dionici su uveliko u toku.

Radovi su počeli početkom jula ove godine. Vrijednost izgradnje 15 kilometara dugog bulevara je 24 miliona eura, a rok za izgradnju je dvije godine.

Vrijednost radova na budućem magistralnom putu Cetinje-Čevo iznosiće oko 33 milions eura, dok je ukupna vrijednost izgradnje puta Dinoša- Cijevna- Zatrijebačka, koja je počela prošle godine, oko devet miliona.

izvor: Dnevne novine

Leave a Response