PLANIRANJE PROSTORA

Za rekonstrukciju nasipa na Bojani 8,7 miliona eura

Foto: Pobjeda
297views

Vlada je u Listu prioritetnih uvrstila projekat rekonstrukcije nasipa na rijeci Bojani koji je vrijedan čak 8,7 miliona eura. Projekat će najvjerovatnije finansirati Evropska unija iz budžeta investicionog plana za Zapadni Balkan.

U pitanju je projekat koji je krajem ovog ljeta dobio status “prioritetni” na insistiranje Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja, koji nema samo ekološke benefite, već i ekonomske.

“Uzimajući u obzir da je sliv rijeke Bojane područje visokog rizika i da poplave nastaju kao posljedica obilnih padavina, ugrožavajući turističku infrastrukturu, cilj je da se stvori mehanizam kojim bi se na najefikasniji način smanjile brojne štete i gubici na imovini, infrastrukturi i biodiverzitetu ovog područja”, navodi se u 27. kvartalnom izvještaju koji je Vlada usvojila na prošloj sjednici.

Prema podacima Hidrometeorološkog zavoda Crne Gore, prije desetak godina, dvije godine zaredom, u slivu Skadarskog jezera i rijeka Drim i Bojane desile su velike poplave izazvane obilnim padavinama na teritoriji Albanije i Crne Gore.

Manifestovale su se plavljenjem priobalnog dijela Bojane u opštini Ulcinj i priobalja Skadarskog jezera, na teritoriji Crne Gore, kao i šire zone Skadra u Albaniji.

“To su bile najveće poplave nakon katastrofalnih poplava iz januara 1963. godine, kada je nivo Skadarskog jezera dosegao maksimalno zabilježeni vodostaj od 9,86 metara. Nepunu godinu kasnije, u decembru 2010, kada je zabilježen najveći vodostaj jezera 10,44 m.n.v., poplave su ponovo zadesile teritoriju Crne Gore i Albanije u pojasu Skadarskog jezera, Drima i Bojane”, navedeno je tada u izvještaju Uprave za vode.

Hidrološki kompleks Skadarskog jezera i rijeke Bojane predstavlja veoma složen sistem, s obzirom da sliv Skadarskog jezera, Bojane i Drima čini površinu od oko 20.000 kvadratnih kilometara.

Sve vode sa ovako velikog sliva dospijevaju u Jadransko more koritom rijeke Bojane.

Enormne količine vode koje su iz Drima stizale u Bojanu, skoro u potpunosti su blokirale isticanje vode iz Skadarskog jezera, a čak je i dio voda Drima ulazio u Skadarsko jezero! To je uz velike proticaje svih pritoka Skadarskog jezera uslovilo velike poplave u njegovom priobalju.

Naime, tokom dvije posljednje poplave sve tri akumulacije bile su pune i nije postojala mogućnost izravnavanja proticaja. Zbog toga na sve tri brane su prelivi bili potpuno otvoreni, pa se cjelokupni proticaj Drima ispuštao kroz evakuacione organe na branama, bez ikakvog izravnavanja poplavnih talasa.

Kao rješenje za ove poplave i veliku ekonomsku štetu koju pričinjavaju navedena je rekonstrukcija postojećih nasipa na Bojani.

Iako sanacija plaže na Adi Bojani, koja nestaje, nije dio ovog projekta, ovaj ogromni ekološko-ekonomski problem nas opominje da je krajnje vrijeme da se preduzmu mjere.

Zbog toga su nadležne institucije odlučile da angažuju prof. dr Savu Petkovića iz Beograda da uradi kratkoročni projekat zaštite kupališta na Adi Bojani do momenta kada bude moguća primjena studije očuvanja i revitalizacije plaže na tom području, čija je izrada u toku.

To je, kako su objavili mediji, dogovoreno na sastanku predstavnika Ministarstva održivog razvoja i turizma, Opštine Ulcinj, JP Morsko dobro, Uprave za vode i HTP “Ulcinjska rivijera” 20. oktobra, koji je uslijedio nakon što je prethodnog mjeseca veliko nevrijeme odnijelo pijesak koji je prije ljeta bio nasut na plažu na Adi.

Nasipanje plaže bio je već godinama pokušaj da se uspori erozija obale koja je napredovala i sada je već potkopala objekte turističkog naselja “Ada” koji su najbliži moru.

 

izvor: Dnevne novine

Leave a Response