SAOBRAĆAJ - PROJEKTOVANJE

Završen projekat Razvoj baze podataka o putevima: Smanjiti broj saobraćajnih nezgoda i nastradalih

Ministarstvo saobraćaja i pomorstva
728views

Realizovan je projekat “Razvoj baze podataka o putevima u Crnoj Gori”. Finansiran je putem instrumenta pretpristupne podrške (IPA) koju kao finansijsku, tehničku i ekspertsku podršku Ministarstvo saobraćaja i pomorstva uspješno koristi a u okviru koje Direktorat za međunarodnu saradnju i EU fondovefunkcioniše kao Projektno implementaciona jedinica. Između ostalog, ova PIU jedinica Ministarstva zadužena je za praćenje i sprovođenja projekata.

“Ugovor o sprovođenju projekta “Razvoj baze podataka puteva” potpisan je 21. novembra 2017. godine sa kompanijom SPEA ENGINEERING, a njegovo sprovođenje je počelo 11. decembra 2017. godine. Zvaničan završetak ugovora je 11. mart 2019. godine. Ukupna vrijednost ugovora je 356.895 eura od čega 303.360,75 eura (85 odsto) predstavljaju sredstva iz IPA fonda, dok je iznos od 53.534,25 eura (15 odsto) obezbijeđeno kroz mehanizam nacionalnog kofinansiranja. Krajnji korisnik projekta je Uprava za saobraćaj”, kazala je za CdM Emina Mujević Kara, direktorica Direktorata za međunarodnu saradnju i EU fondove u Ministarstvu saobraćaja i pomorstva.

Ministarstvo saobraćaja i pomorstva

Ona ističe kako se baza podataka o putevima uspostavlja se radi efikasnog sprovođenja strategije unapređenja bezbjednosti na putevima i kako bi se unaprijedilo upravljanje, planiranje i razvoj putne mreže.

Krajnji cilj razvoja baze podataka o putevima je smanjenje saobraćajnih nezgoda i nastradalih u saobraćajnim nesrećama, te uopšte poboljšanje trenutnog stanja u ovoj oblasti, a sve u skladu sa UNDP ciljevima za održivi razvoj, reformskim mjerama definisanim u okviru nekadašnjeg SEETO Memoranduma i sadašnjeg Ugovora o uspostavljanju transportne zajednice, kao i ciljevima Strategije razvoja saobraćaja Crne Gore.

“Baza podataka državnih i regionalnih puteva u Crnoj Gori jedan je izuzetno značajan instrument za unapređenje oblasti bezbjednosti na putevima koji doprinosi kako radu Uprave za saobraćaj, tako i Ministarstva saobraćaja i pomorstva i ostalih državnih institucija u Crnoj Gori. Uspostavljanje baze podataka o putevima jeste osnova za dalje aktivnosti planiranja i razvoja saobraćaja i predstavlja dopunu do sada postojećih podataka iz oblasti bezbjednosti na putevima”, navodi sagocornica CdM-a.

Prema njenim riječima, u cilju uspostavljanja baze podataka bilo je neophodno sprovesti veliki broj aktivnosti.

“Prethodio je naporan rad na prikupljanju i obradi podataka magistralnih i regionalnih puteva u ukupnoj dužini od 1783 km kako bi se upostavio kompjuterizovani sistem upravljanja mrežom puteva. Na ovaj način je omogućeno Upravi za saobraćaj da unaprijedi procese kroz podršku u daljim poslovima upravljanja, razvoja, izgradnje, rekonstrukcije, održavanja i zaštite državnih puteva. U toku procesa izrade baze podataka o putevima obavljeno je snimanje i testiranje svih državnih puteva kako bi se sačinila digitalna mreža i prikupili svi neophodni podaci o putevima, prikupljeni podaci su obrađeni i unijeti u sistem, a održane su i posebne obuke zaposlenih u Upravi za saobraćaj za samostalno upravljanje sistemom”, navodi Mujević Kara.

Projekat “Razvoj baze podataka o putevima” predstavlja jedan u nizu velikog broja projekata koji se finansiraju u okviru Nacionalnog programa 2014 u IPA II Perspektivi 2014-2020.

“Sektor saobraćaja u navedenoj IPA II Perspektivi 2014-2020 ima ukupno tri nacionalna programa za 2014., 2017. i 2019. godinu za koje je odobreno 27.992.550 bespovratne finanansijske podrške za projekte ukupne vrijednosti sa nacionalnim kofinansiranjem u iznosu od 33.707.892,26 eura. Za Nacionalni program 2014 odobreno je ukupno 6.864.068,26 od kojih su 5 175 300 eura IPA sredstva. U okviru Nacionalnog programa 2014 pored projekta “Razvoj baze podataka puteva”, Ministarstvo saobraćaja i pomorstva je potpisalo još šest ugovora: dva ugovora u sektoru željezničkog saobraćaja i to za radove i nadzor za projekat “Rehabilitacija željezničke pruge Bar – Vrbnica na dionici Kos Trebešica” u dužini od 6,7 km ukupne vrijednosti blizu šest miliona eura i još četiri ugovora iz oblasti bezbjednosti na putevima”, smatra ona.

Ovi ugovori odnose se na projekte: “Studija lokacija automatskih brojača saobraćaja” u ovkiru kojeg su definisana mjesta na kojima će automatski brojači saobraćaja biti instalirani u okviru mreže državnih puteva.

“Ukupna vrijednost ove studije je 4 950 eura, zatim projekat “Nabavka automatskih brojača saobraćaja” čija je vrijednost 316,580 eura a kojim je planirana nabavka i instalacija 64 automatska brojača saobraćaja, slijedi ugovor za projekat “Procjena putne bezbjednosti” čija je vrijednost 470,000 eura i projekat “Nabavka IT opreme za funkcionisanje baze podataka puteva” čija je vrijednost 19,930 eura. Uspješan proces programiranja, ugovaranja a sada iuspješna dinamika sprovođenja Nacionalnog programa 2014 su dokaz posvećenost svih institucija koje rade na ovim aktivnostima, ali i potvrda sposobnosti crnogorske administracije da odgovori složenim procedurama kao i da u svakodnevnom radu dodatno unapređuje znanje i vještine”, ističe sagovornica CdM-a.

Zaključuje da, uz timski rad i dalju posvećenost svih uključenih aktera, sigurni su da će dalje unaprijediti i uspješno sprovesti sve projekte iz Nacionalnog programa 2014., kao i proces ugovaranja i sprovođenja nacionalnih programa za 2017. godinu, za koji je Finansijski sporazum potpisan u decembru 2018. godine i Nacionalnog programa 2019.

 

izvor: CdM

Leave a Response