SAOBRAĆAJ - PROJEKTOVANJE

Završen projekat Razvoja baze podataka puteva

Ministarstvo saobraćaja i pomorstva
872views

Konferencija povodom završetka projekta Razvoja baze podataka puteva održana je danas u Sali EU info centra.

Ugovor o sprovođenju navedenog projekta je potpisan 21. novembra 2017. godine sa kompanijom SPEA ENGINEERING, a njegovo sprovođenje je otpočelo 11. decembra 2017. godine. Projekat se finansira iz sredstava Evropske unije, u okviru Godišnjeg akcijskog programa IPA-e za 2014. godinu. Vrijednost ugovora je 356.895,00 eura, od kojih je doprinos Evropske unije 303.360,75 eura (85%), dok je nacionalno učešće 53.534,25 eura (15%).

Uprava za saobraćaj kao krajnji korisnik realizacijom projekta u značajnoj mjeri će unaprijediti poslove upravljanja , razvoja, izgradnje, rekonstrukcije , održavanja i zaštite državnih puteva. Projektom su prikupljeni  i obrađeni podaci u ukupnoj dužini od 1783 km magistralnih i regionalnih puteva i na taj način uspostavljen kompjuterizovan sistem upravljanja mrežom državnih puteva.

Uspješan proces programiranja, ugovaranja a sada i uspješna dinamika sprovođenja Nacionalnog programa 2014 su dokaz posvećenost svih institucija koje rade na ovim aktivnostima, ali i potvrda sposobnosti crnogorske administracije da odgovori složenim procedurama kao i da u svakodnevnom radu dodatno unapređuje znanje i vjestine.

Na konferenciji su govorili Urbonaviciute  Audrone, zamjenica šefa odsjeka za saradnju Delegacije Evropske Unije u Crnoj Gori, Emina Mujević Kara, Generalna direktorica za međunarodnu saradnju  i EU fondove u Ministarstvu saobraćaja i pomorstva. Lorenzo de Angelis, koordinator projekta – predstavnik SPEA Engineering i Ervin Adrović, pomoćnik direktora Uprava za saobraćaj.

Generalna direktorica za međunarodnu saradnju  i EU fondove u Ministarstvu saobraćaja i pomorstva, Emina Mujević Kara, istakla je da se stiču uslovi za poboljšanje bezbjednosti na putevima u Crnoj Gori što će u krajnjem za posljedicu imati smanjenje broja saobraćajnih nezgoda.

Zamjenica šefa odsjeka za saradnju Delegacije Evropske Unije u Crnoj Gori, Audrone Urbonaviciute, naglasila je da će Evropska Unija nastaviti da bude glavni partner Crne Gore kada je u pitanju nastojanje da se sektor drumskog saobraćaja učini modernijim, korisnijim i bezbjednijim za sve njene građane.

Pomoćnik direktora Uprave za saobraćaj, Ervin Adrović, kazao je da za kvalitetno upravljanje državnim putevima, odnosno za uspješno dugoročno planiranje i razvoj puteva, kako  održavanje i poboljšanje postojećih tako i izgradnju novih, neophodno centralizovano, organizovano prikupljanje, analiza i čuvanje podataka o državnim putevima, putnim objektima, saobraćajno tehničkoj opremljenosti puteva, njihovom stanju i saobraćaju na njima.

Koordinator projekta – predstavnik SPEA Engineering, Lorenzo de Angelis, istakao je da je glavni cilj projekta bio razvoj sistema podrške za upravljanje, u skladu sa najnaprednijim međunarodnim standardima, konfiguriran i popunjen podacima o crnogorskoj infrastrukturnoj mreži kako bi se omogućio trenutni početak procesa upravljanja zasnovanog na upotrebi ovih sistema.

Leave a Response