SAOBRAĆAJ - IZVOĐENJE

“Završeno 95 odsto radova na prioritetnoj dionici”

Foto: Mediabiro
393views

Na prioritetnoj dionici auto-puta Bar-Boljare, od Smokovca do Mateševa, završeno je oko 95 odsto radova, saopštio je zamjenik vođe tima inženjera francusko-italijanskog konzorcijuma Ingerop-Geodata, Jovan Ivanović.

„Građevinski radovi su uglavnom završeni na svim objektima, mostovima, tunelima i otvorenoj trasi, pogotovo na prvoj polovini dionice. Intezivno se izvode i radovi na opremanju auto-puta”, rekao je Ivanović Mediabirou.

On je dodao da ne očekuje iznenađenja u pogledu daljeg prolongiranja roka završetka radova na prioritetnoj dionici.

“Ukolko samo tehnički parametri budu diktirali dinamiku i rok za završetak radova, možemo očekivati da oni budu završeni do kraja godine. Ukoliko određeni sporovi između strana u projektu budu uticali na dinamiku radova, krajni rok može imati drugačiji ishod”, saopštio je Ivanović.

Foto: Mediabiro

On je naveo da postoje određeni parametri koji mogu, ali ne moraju uticati na konačan rok.

“Vrijeme potrebno za fazu testiranja svih ugrađenih instalacija i sistema, simulacije raznih scenarija i takozvano fino podešavanje opreme i uređaja, kao i organizaciju tehničkog prijema svih radova, često bude potcijenjeno”, rekao je Ivanović.

On je dodao da na priritetnoj dionici auto-puta predstoje završni radovi uglavnom na objektima na drugom dijelu trase. Radovi su intenzivni, posebno na dionicama dva i tri, koje podrazumijevaju prvih 20-ak kilometara trase.

“Na tom dijelu su vremenski uslovi bili uglavnom povoljni, pa nije bilo obustave radova ni tokom zimskih mjeseci. Na drugih 20-ak kilometara, zimski vremenski uslovi su diktirali dinamiku radova, tako da postoji određeno kašnjenje u planiranoj dinamici”, saopštio je Ivanović.

S obzirom na to da predstoji period sa povoljnim vremenskim uslovima za rad, on očekuje da se radovi i na tim dionicama inteziviraju.

Foto: Mediabiro

Ivanović je saopštio da je na realizaciji prve dionice auto-puta angažovano oko 1,1 hiljadu radnika koji privode kraju radove na prioritetnoj dionici.

„Od toga oko 400 radnika su kineski državljani, a oko 100 domaći i radnici iz regiona, koje je angažovao izvođač, China Road and Bridge Corporation (CRBC). Preostali dio se odnosi na osoblje podizvođača”, rekao je Ivanović.

Izvor: RTCG