SAOBRAĆAJ - IZVOĐENJE

Završetak prioritetne dionice do kraja godine

Foto: Twitter
319views

Dionica auto-puta Bar-Boljare od Smokovca do Mateševa trebalo bi da bude završena do kraja godine, najavio je ministar kapitalnih investicija Mladen Bojanić i dodao da se rade idejni projekti za njegov nastavak, ali pod drugačijim uslovima od dosadašnjih.

„Očekujemo da do kraja ove godine završimo ovu dionicu, uz ispunjenje nekih uslova u međuvremenu na kojima radimo u dogovoru sa izvođačem, odnosno finansijerom. Stoga bi neki realan rok mogao biti kraj godine“, kazao je Bojanić prilikom obilaska radova na prioritetnoj dionici, sa direktorom Transportne zajednice, Matejom Zakonjšekom.

Bojanić je rekao da je prva dionica auto-puta, i pored svih problema koji su postojali tokom izvođenja i finansiranja, pri kraju i da je završeno oko 90 odsto radova.

„Radimo zajednički sa našim partnerima izvođačima, a ujedno i finansijerima iz Exim banke, da dovedemo projekat do kraja“, naveo je Bojanić.

On je saopštio da će nova vlast nastaviti projekat, jer on mora biti završen. Bojanić je dodao da će se u nekom narednom periodu raditi na nastavku auto-puta ka Boljarima, odnosno Srbiji, kako bi na kraju imali integrisan, od Beograda do Bara.

On je objasnio da se rade idejni projekti za nastavak auto-puta u saradnji sa Evropskom unijom (EU).

„Te druge dvije dionice će se vrlo vjerovatno raditi pod nekim drugačijim uslovima, odnosno pretpostavljam da će biti više konkurencije po pitanju izvođača i finansijera“, kazao je Bojanić.

Na pitanje postoji li strah da bi Kinezi, ukoliko Crna Gora ne bude uredno servisirala finansijske obaveze, mogla da „uzme“ neki dio auto-puta, Bojanić je odgovorio da ne vjeruje da će do toga doći.

„Na kraju krajeva radimo uporedo sa njima i imamo ovih dana sastanke, tako da ćemo naći neko rješenje, i po pitanju završetka izgradnje, i po pitanju finansiranje kompletne prve dionice auto-puta. Stoga, ne vjerujem da ćemo doći u tu situaciju da imamo neke značajne probleme po pitanju finansiranja, odnosno isplate kredita“, dodao je Bojanić.

On je precizirao da 14. aprila ističe grejs period i da Crna Gora ima novca da plati prvu ratu kredita za auto-put.

„Što se tiče naše strane, imamo novca da to platimo. Nije problem u tome, ali vodimo pregovore sa finansijerom da u paketu sa rokovima izgradnje zajedno dogovorimo kako da sve to završimo i sprovedemo do kraja“, objasnio je Bojanić.

Na pitanje da li se zbog zaboravljene petlje Smokovac može tražiti nečija odgovornost, Bojanić je odgovorio da je cilj Vlade da završi prvu dionicu do kraja.

„Sve ćemo na kraju provjeravati, ali ostavimo to za neku drugu fazu kad se bude završio auto-put. Onda će biti malo više vremena da se pogleda šta se sve radilo i kako“, naveo je Bojanić.

Na pitanje može li se već sada znati koliko će koštati auto-put, Bojanić je odgovorio da to ne može tačno saopštiti, jer nije još sve završeno.

„Ostalo je da se povuče još jedan dio kredita i da se završe radovi, pa hajde da sačekamo, podvučemo crtu, vidimo kompletne troškove i, ukoliko je bilo propusta, ko ih je napravio i zašto“, saopštio je Bojanić.

Zakonjšek je nakon obilaska radova na dionici auto-puta kazao da je to jedan impresivan inženjerski projekat koji će povezati Luku Bar sa planinskim dijelom Crne Gore.

„Za nas iz Transportne zajednice jako je važno da svi putevi koji budu sagrađeni budu integrisani u mrežu, a isto tako i da budu osposobljeni za buduće doba. To podrazumijeva upotrebu savremenih digitalnih tehnologija, a u perspektivi nekad i elektronsko punjenje automobila. Već sada razmišljamo o budućnosti, jer su to ti takozvani putevi budućnosti“, rekao je Zakonjšek.

On je saopštio da je Ekonomski i investicioni plan za Zapadni Balkan, koji je pripremila EU, opredijelio sredstva za nekoliko ključnih projekata u Crnoj Gori.

„Želim napomenuti rekonstrukciju pruge od Podgorice ka Beogradu i povezivanje sa Lukom Bar. Takođe, tu je i bolji put koji će povezati Podgoricu sa Sarajevom, a isto tako i takozvani plavi auto-put, koji će ići duž jadranske obale i povezati Hrvatsku i Crnu Goru sa Albanijom i Grčkom“, objasnio je Zakonjšek.

Bojanić i Zakonjšek su prije obilaska auto-puta uvodnim izlaganjima otvorili zajedničku online radnu konferenciju na temu razvoja putne infrastrukture Action Plans Road Show.

Izvor: RTCG